Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 42


Wanneer een gebruikt schip kopen?

Het beste moment om een gebruikte boot te kopen is eigenlijk wanneer het vaarseizoen ten einde loopt en de herfst begint. Of u nu een nieuwkomer bent of een ervaren schipper: ook dit jaar staan ​​veel mensen voor de beslissing om een ​​boot te kopen. Prijzen voor gebruikte schepen zijn onderhevig aan schommelingen. Het hangt vaak van het moment van aankoop af of u een echt koopje krijgt of dat u dieper in uw portemonnee moet duiken. In het najaar een gebruikte boot kopen heeft wat dit betreft veel voordelen. Hoe zit dat eigenlijk?

Veel eigenaren die willen verkopen denken dat het voorjaar het beste moment is, omdat de vraag tussen eind maart en eind juni het grootst is. Veel mensen besluiten pas in de lente een boot of jacht te kopen. De ervaring leert dat de drie maanden tussen het begin van de lente en het begin van de zomer de maanden zijn met het grootste aanbod. Een groter aanbod betekent echter niet automatisch lagere prijzen. Voor kopers is de tijd- en koopdruk in het voorjaar doorgaans hoger. Bij mooi weer wilt u immers het water op en zijn kopers bereid meer te betalen voor het gewenste jacht. Zeker voor schepen die vaarklaar zijn. En verkopers zijn wat minder geneigd om in prijs te zakken. Er komen veel reacties op de boot en als de boot vaarklaar is dan kan men zelf ook altijd nog even van de boot genieten. Zeker als de zomerligplaats al betaald is.

Hetzelfde geldt, in iets mindere mate, in de zomer. Is het voorjaar mooi en ook de aanloop naar de zomer goed dan zal de vraag stijgen. En omdat dan al veel schepen verkocht zijn is het aanbod minder. U heeft dan dus ook minder keuze. De ervaring leert dat de prijzen op de botenmarkt het hoogst zijn in de maanden juni tot en met augustus.

Omgekeerd besluiten veel eigenaren na het seizoen hun boot te verkopen. Soms omdat men iets anders wil, soms omdat men het al van plan was, maar nog een seizoen met de boot wilde doorvaren. En ook omdat men geen zin meer heeft in een dure winterstalling en eventuele onderhoudsklussen. Hoewel tegenwoordig de meeste havens de winterstalling al halverwege de zomer vastleggen, zeker voor vaste ligplaatshouders is dat vaak het geval. De verkoper zit dan meestal al aan de stalling vast, maar de koper heeft dan het voordeel dat er niet snel een stalling gezocht hoeft te worden. In het najaar is het aanbod ook weer groter dan in de zomermaanden.

De vraag naar boten is in de herfst echter lager dan in de lente. Prijzen worden daarom vaak al snel verlaagd als niemand of slechts weinigen op de advertentie reageren. Tegelijkertijd neemt de onderhandelingsruimte toe omdat kopers nog tijd hebben en zonder veel druk de markt kunnen verkennen.

In de herfst liggen veel boten nog steeds veel boten in het water. Dat geeft u de mogelijkheid voor een proefvaart. Ook kunt u wachten tot de boot uit het water komt voordat u deze in het najaar aanschaft. Dit betekent dat het onderwaterschip ook kan worden gecontroleerd voordat er tot aankoop wordt overgegaan. In het voorjaar en de zomer bestaat deze mogelijkheid vaak niet en zijn de meeste schepen net vers in de antifouling gezet. Dat is natuurlijk prettig, maar maskeert ook eventuele gebreken aan het onderwaterschip.

Iedereen die in het najaar een boot koopt, heeft met de naderende winter voldoende tijd om de nieuwe aankoop aan te passen aan zijn behoeften en wensen en om kleinere of grotere klussen uit te voeren.

Kopen in de herfst heeft nog een voordeel dat niet te onderschatten is. Zomerligplaatsen zijn schaars geworden en in het voorjaar en de zomer is het vaak moeilijk om een ​​vrije plek te vinden. In de herfst en winter is er nog voldoende tijd om een ​​vrije plek te zoeken. En halverwege de winter moeten vaste ligplaatshouders meestal de zomerligplaats vastleggen. Die plek kunt u dan overnemen of men is bereid om juist dan iets van de prijs af te doen om niet weer een seizoen aan een ligplaats vast te zitten.

Verder heeft u de hele winter om eventuele documenten voor uw nieuwe bezit te regelen. Zoals bijvoorbeeld een BTW verklaring, ICP of Vlaggebrief, ed.. En heeft u ook tijd om met eventuele monteurs afspraken te maken voor werkzaamheden die zij die winter of het volgende voorjaar moeten doen.

Helaas bestaan er in het Nederlands geen boeken die u helpen bij het kopen van een nieuw of gebruikt jacht. Ook in het Engels is de keuze beperkt. De boeken Buying a Yacht en Buying a Motorboat behandelen wel alle onderwerpen die er komen kijken als u van plan bent een boot te kopen.


Hoog aan de wind: een onderzoek

Carolus Poldervaart schreef kortgeleden een artikel over hoe u kunt berekenen hoe hoog u aan de wind vaart met uw klassieke platbodem. Hij deed een onderzoekje dat in de Scheepspost verscheen. Iedereen kan voor het eigen schip de metingen doen. Daar is geen Marine Traffic of AIS voor nodig. U moet wel uw positie nauwkeurig kunnen bepalen. Bijvoorbeeld met GPS. Maak een stel slagen en zet de overstagposities in de kaart (of nog beter: een positie zodra het schip na overstag weer lekker op gang is en een positie net voor u weer overstag gaat). Een nog mooiere manier is de Waterkaarten App gebruiken. Deze biedt de mogelijkheid om een track als route op te nemen. De informatie kunt u dan later eventueel ook exporteren om te analyseren. En uiteraard is dit doe-het-zelf onderzoek niet alleen relevant voor schippers van een platbodem. Elke zeiler kan voordeel halen uit een dergelijk relatief eenvoudig onderzoek. En wilt u wat verder gaan dan kunt u overwegen voor uw schip een compleet polair diagram op te stellen.


Opheffen Teletekst Pagina 722

Op Teletekst wordt op verschillende pagina's informatie getoond voor vaarweggebruikers. Dat gaat bijvoorbeeld om actuele waterstanden en om stremmingen op Nederlandse vaarwegen. Teletekstpagina 722 bevat informatie over stremmingen op buitenlandse vaarwegen, met name in België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Rijkswaterstaat (RWS) levert deze buitenlandse informatie aan. RWS is voornemens om deze informatie vanaf 1 januari 2025 niet meer aan te leveren waarna de Teletekstpagina zal daarom worden opgeheven. Volgens internationale afspraken in de River Information Services (RIS)-richtlijn zijn landen verplicht om zelf te zorgen voor de berichtgeving aan de scheepvaart voor het eigen land. Het is daarbij niet toegestaan om informatie uit andere landen te bewerken en aan te bieden. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook alternatieve bronnen voor de scheepvaartberichten uit andere landen. Zoals bijvoorbeeld de Waterkaarten App.

De nationale scheepvaarberichten blijven wel beschikbaar op Teletekst. Accurate scheepvaartberichten zijn cruciaal voor schippers om tijdig de juiste routes te kiezen.

In de Waterkaarten App worden alle scheepvaartberichten voor Nederland, België, Duitsland en Frankrijk getoond. Deze zijn direct afkomstig van de bron in het betreffende land.


Zeewier boerderij

Eerder schreven wij al over de productie van zeewier en dat deze mogelijk gebruikt gaan worden om sokken te maken. In mt/sprout verscheen kort daarna ook nog een interessant stuk over de eerste zeewierboerderij tussen de windmolens. Een mooi voorbeeld van dubbelgebruik van de ruimte op onze Noordzee.


Hydrografische kaart 1803 vervallen

Berichten aan Zeevarenden 319/24: Per 1 oktober 2024 is kaart 1803 (editie februari 2023) vervallen. In het betreffende gebied kunnen de bestaande zeekaarten 114 (INT1476), 116 (INT1477) en 120 (INT1479) gebruikt worden. In het Belgische deel van de Westerschelde kan gebruik worden gemaakt van kaart BE106 (INT1478).

Met dit bericht neemt de Nederlandse Dienst der Hydrografie definitief afscheid van de 1803 kaartenset voor de Westerschelde. Jarenlang was dit voor de pleziervaart en kleine beroepsvaart dé kaart om veilig op de Westerschelde te varen. De Hydrografie heeft al een tijd terug besloten om de 1800-serie te herzien. Eerder kwam al de 1809 voor de Nieuwe Waterweg te vervallen en eerder dit jaar werd de 1810 voor het IJsselmeer opgevolgd door de nieuwe 1820 die een iets kleiner gebied weergeeft. Met het vervallen van de 1803 is de herziening gereed.

Voor pleziervaart op de Westerschelde is er de kaartenatlas NL5 Wester- en Oosterschelde van NV Verlag. Ook is er nu ook nog de ANWB Waterkaart 14 Zeeuwse Delta. Deze kaart wordt begin volgend opgevolgd door de ANWB Wateratlas Zuid.


Radar en AIS zijn beiden nuttige hulpmiddelen die bijdragen aan een veilige vaart. Zien en gezien worden. In het praktische Boordboek AIS en Radar leest u alles over de werking, installatie en gebruik van radar, AIS en radarreflectoren. Het gaat in op de nieuwste systemen, zoals bijvoorbeeld breedbandradar en actieve radarreflectoren. 

Mooi is dat al deze apparatuur tegenwoordig is te koppelen en op een digitale kaart op kaartplotter, pc of zelfs op uw tablet te tonen is. 


Super Yacht Tech Campus

In de haven van Amsterdam verrijst binnenkort het Dutch Super Yacht Tech Campus, een ambitieus project onder leiding van Larendael Development. Het campusgebied van 66 hectare zal volgens eigenaar Wim Beelen de grenzen van jachtproductie in Nederland en daarbuiten verleggen. De officiële opening wordt verwacht eind 2025 of begin 2026.


Traditionele Schepenbeurs

Van 8 t/m 10 november 2024 vindt de zevende EOC Traditionele Schepen Beurs plaats in Den Helder. Er zijn weer veel fraaie schepen om te bezichtigen en inspirerende maritieme lezingen.


Klachten over medische keuringen

De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) heeft klachten gekregen van een schipper en matroos die bij de medische keuring voor hun dienstboekje werden afgewezen vanwege corpulentie. Deze 'te dikke' mensen zouden niet fit genoeg zijn voor werk aan boord. Eerst keurden artsen mensen af vanwege kleurenblindheid, toen een te hoge bloeddruk en nu komen ze met een te hoog BMI. Het is telkens weer wat nieuws, zo lijkt het, aldus bestuurslid Johan Sipsma (ms Avanti) van de ASV.

Bron: Schuttevaer


2.734 kg afval uit water gehaald

Het derde seizoen van Clean up on Tour, het initiatief van het Watersportverbond en partner Allianz om al suppend de wateren van Nederland schoon te maken, heeft 2.734 kg afval opgebracht. Maar liefst 27 groepen trokken er dit jaar op uit om tien steden te ontdoen van afval in het water. Op World Clean up Day werd de groep die het afgelopen jaar het meeste afval ophaalde, als winnaar onthaald door ambassadeur van Clean up on Tour, Kiran Badloe.

Dit jaar namen 286 Nederlanders deel aan Clean up on Tour, dat onder andere door Den Haag, Gorinchem, Den Helder, Sneek, Den Bosch, Breda, Rotterdam en Almere trok. Deelname is gratis en het materiaal wordt ter beschikking gesteld. Niet alleen maak je het het water schoon, onder leiding van een instructeur leer je ook eerst de kneepjes van het suppen.


Plannen van de Waterkaarten App

Het vaarseizoen is nog maar nauwelijks voorbij, toch zijn wij bij de Waterkaarten App al aan het nadenken over het seizoen van volgend jaar. Welke nieuwe functies willen wij toevoegen en wat kan beter? Zo krijgen wij tijdens het seizoen heel veel mailtjes met suggesties en opmerkingen. Als het om correcties of aanvullingen van de almanakgegevens gaat, worden deze direct verwerkt. Sommige wensen voor nieuwe functies kunnen vrij snel nog tijdens het seizoen in een update worden meegenomen, maar andere suggesties kosten wat meer tijd. Tijd om verschillende wensen te inventariseren en te bedenken hoe wij daar op de beste wijze in kunnen voorzien. Daarna moet dat vertaald worden naar een ontwerp en uiteindelijk gaan de programmeurs er mee aan de slag. Eén ding is nu al zeker, de programmeurs zitten deze winter weer niet stil.

Als u ook suggesties heeft voor verdere verbeteringen aan de Waterkaarten App voor Windows , iOS of Android dan kunt u ons deze mailen op support@waterkaarten.app. Ook als u nog geen gebruiker bent van de Waterkaarten App mag u natuurlijk reageren. Graag zelfs.


Werkbootshow voor professionals

Op 15 tot en met 17 oktober is er in de Marina Kaap Hoorn een speciale werkbotenshow voor professionele gebruikers. Diverse exposanten laten daar zien wat zij te bieden hebben. Entree en parkeren zijn gratis. De beurs is echter wel bedoeld voor professionele gebruikers.


Naar de Scilly eilanden

De Scilly-eilanden zijn een groep van vijf bewoonde en ongeveer 140 onbewoonde eilanden op ongeveer 22 zeemijl van de Land's End in Cornwall. Met iets meer dan 2.000 inwoners, een mild klimaat en schitterende flora en fauna zijn de eilanden erg in trek. Ook vanuit Nederland en België is het een geliefde, maar ook uitdagende bestemming. Voorbij het uiterste puntje van Cornwall is het vanuit onze streken een behoorlijk stuk varen. De Isles of Scilly hebben een beschermde status als 'Area of Outstanding Natural Beauty' en staat bekend om de subtropische plantengroei.

De Isles of Scilly Pilot is een gedetailleerde vaargids voor de archipel van eilanden en net verscheen een compleet vernieuwde editie. Veel vaaraanwijzingen werden herschreven en alle gegevens zijn nauwgezet gecontroleerd en bijgewerkt. De vele plankaartjes en foto's maken deze gids een onmisbare metgezel om de eilanden te bezoeken en uw vaartoch goed voor te bereiden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.