Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 46


Een nachtelijke aanvaring

Jakob Lang (18) vertrok begin oktober aan zijn solo zeilreis rond de wereld. Ruim twee weken na zijn voorspoedige vertrek heeft hij een flinke tegenslag te verwerken: door een aanvaring raakt zijn boot lek en zit hij voorlopig vast aan wal. Vanuit Brest laat Jakob aan de redactie van Zeilen weten hoe het zijn boot Wolf en hem vergaat. Een artikel dat de moeite waard is om te lezen, zeker omdat veel schippers kaarten van Navionics op hun kaartplotter of app gebruiken.

Jakob: "Toen ik de vaargeul tussen het eiland Ouessant en het Franse vasteland binnenvoer, veranderde ik al van koers voor verschillende tonnen op de motor. Kort voor middernacht had ik een aanvaring met een op dat moment onbekend object. Wat opvallend is, is dat ik niets van de aanvaring zelf heb gemerkt, ook al voer ik 6,5 knoop. Ik zag alleen een enorm, zwart silhouet voor me en toen besefte ik wat er was gebeurd." Zeilen: "Stond de ton niet op de kaart?" Jakob: "Het stond wel op de kaart, maar vrijwel onzichtbaar. Ik heb de Navionics-kaarten op mijn plotter, maar in Frankrijk hebben die een gele achtergrond. Als ik de plotter in de nachtmodus zet zodat hij me niet verblindt, is de kaart meestal zwart. Dus dingen als AIS-doelen, notities en soms boeien worden dan wit weergegeven. En dat was precies het geval met die boei. Door het contrast tussen wit en geel was hij vrijwel onzichtbaar op de kaart. Ik heb eerder momenten gehad dat ik een ander schip niet opmerkte op de AIS, totdat ik visueel de navigatielichten zag, om dezelfde reden." Uit reacties van andere schippers blijkt dat de genoemde kleurinstelling is aan te passen. Om die reden dat wij het belangrijk vinden het verhaal van Jakob hier te noemen.

Gelukkig laat de zeiler zich niet zo maar verslaan, "het is natuurlijk een grote tegenslag, maar er is geen andere optie dan Wolf zo snel mogelijk op te knappen en door te gaan."


Forse inzet op droge infrastructuur

Maar het geld gaat voornamelijk naar het land. Deze week maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend op welke infrastructuur projecten de komende jaren fors wordt ingezet. Opvallend is dat er nauwelijks projecten aan vaarwegen worden genoemd, terwijl ook daar nog wel de nodige projecten zijn waar geld in moet. Zeker waar het (achterstallig) onderhoud betreft.


Zout kind

In het net verschenen boek Zout kind vertelt Marianne den Hartog over hoe zij als kind met haar excentrieke vader, moeder en zussen elke zomer op een open zeilboot over de Waddenzee zwierf. Lang voordat dat door duizenden watersporters op kajuitjachten vol elektronica werd gedaan. Marianne, de jongste, wist niet beter. Tot ze in opstand kwam tegen vaders minachting en wegliep naar de zeevaartschool.

Dertig jaar later zeilt Marianne, jaar na jaar, met zo'n zelfde zeilboot over de Waddenzee. Ze beleeft adembenemende en aansprekende avonturen. Alleen of met haar zussen. Wat hebben ze op te lossen? Antwoorden komen bij stukjes en beetjes. Van de moeilijke Waddenzee en ook over wat voor schipper zij zelf is.


Workshop Varen door België

Tijdens de Linssen Yachts Boat Show worden er diverse workshops gegeven door verhuurder Aqua Libra. Vooral de workshop over het varen door België zal ook de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief aanspreken.

De Linssen Yachts Boat Show is van vrijdag 15 tot en met maandag 18 november. De workshop Varen door België is op zaterdag en zondag om 15:00 uur. Er worden ook workshops over andere onderwerpen gegeven. 


Ontwerper Gerard Dijkstra

Gerard Dijkstra ontwierp zeiljachten voor de rijken der aarde, captains of industry én duurzame organisaties zoals Greenpeace. Zijn Maltese Falcon, de klipper Stad Amsterdam en de Rainbow Warrior III zijn wereldberoemde verschijningen op het water. Dijkstra stond bovendien aan de wieg van de revival van de legendarische J-klasse-zeilschepen uit het begin van de vorige eeuw. Jachten als Endeavour en Rainbow zijn ware stijliconen.

De man achter deze droomschepen is een no-nonsens Amsterdammer, wars van grote woorden, maar vol verhalen. Onlangs werd Dijkstra 80 jaar. Tijd voor een biografie over deze vermaarde ontwerper. Begin december verschijnt van de hand van Jules Bänffers de geauthoriseerde biografie van Dijkstra. Dit boek geeft lezers een exclusieve blik achter de schermen van Dijkstra's leven en werk. De auteur zijn jarenlange vertrouwensband met Dijkstra heeft geresulteerd in een uniek verhaal dat niet eerder verteld is. Vele topfotografen werkten mee aan dit eerbetoon aan een maritieme grootmeester waardoor het ook nog eens een schitterend boek wordt.

Gerard Dijkstra, een leven in superjachten verschijnt op 4 december as.. U kunt het boek nu alvast bestellen in de Vaarwinkel. Zodra het beschikbaar is gaat uw bestelling op de post.


Excursieleiders gezocht voor fluisterboot

Het hele jaar door varen excursieleiders van Natuurmonumenten met fluisterboten 'De Blauwborst' en 'Blauwjantje' de Nieuwkoopse Plassen op. Tijdens deze excursies zien bezoekers de schoonheid van het plassengebied. Boswachter Juriaan van Leeuwen is nu op zoek naar extra gidsen. "We geven ruim 300 excursies per jaar, deze tochten zijn razend populair. Dit draaien we rond met een poule enthousiaste gidsen. Komend jaar willen we starten met het opleiden van nieuwe gidsen om ook in de toekomst deze tochten te kunnen blijven geven!"


Oefenen voor het Klein Vaarbewijs

Voor het leren voor het Klein Vaarbewijs is het belangrijk om vooral ook veel te oefenen met de leerstof. Hierdoor onthoudt u de stof beter en leert u om deze ook toe te passen. Het examen voor het Klein Vaarbewijs toetst uw kennis op het niveau van toepassing. U moet de leerstof dus kunnen toepassen op allerlei mogelijke situaties die u op het water kunt tegenkomen.

Er bestaan diverse producten die u helpen om extra te oefenen. Zo zijn de leerboeken van de ANWB, Vaarbewijs Acedemy en de Leidraad allemaal leverbaar in combinatie met een online examentraining. Waar vroeger alleen de ANWB een eigen examentraining had, hebben nu al deze boeken een goede examentraining.
Ook zijn er complete online cursussen die compleet zijn met een groot aantal oefenvragen.

In aanvulling hierop zijn er ook twee boeken die beslist zijn aan te raden. Er is het boek Oefenvragen voor het Klein Vaarbewijs die extra oefenvragen biedt en er is het boek De Beste Stuurlui staan aan Boord. Deze laatste richt zich vooral op het toepassen van de leerstof in diverse situaties die u op het water tegenkomt.


AIS Transponders

Het gebruik van de AIS-transponder is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, mede door de lagere aanschafkosten en de veiligheidsvoordelen. Veel gebruikers waarderen nu het gemak ervan. Vooral op open water en bij drukke kruispunten is een transponder ideaal.

Op de onlangs vernieuwde website van SmartMarine leest u meer informatie over AIS Transponders. Informatie die u op pad helpt bij de aanschaf van de voor u juiste transponder.


Beeld: Lutz Woitas

Groot, groter, grootst

Groot, groter en grootst is wat telt in de wereld van superjachten. Hoewel al even niet meer het grootste superjacht ter wereld is de 162 meter lange Eclipse nog steeds een gigant. Zeker als  zij afgemeerd ligt naast de 60 meter lange Khalida, toch ook niet echt een jacht om je voor te schamen.

Beeld: Lutz Woitas, SuperYacht Times


Masterskip koopt Tall Ship 'Gulden Leeuw'

Masterskip heeft het Tall Ship de Gulden Leeuw gekocht en breidt daarmee haar vloot verder uit. Vanaf september 2025 kunnen nog meer jongeren tijdens hun middelbare schooltijd een leerzame oceaanreis maken. Hiermee brengt Masterskip een langgekoesterde droom tot leven: nooit eerder had Nederland zoveel opleidingscapaciteit op zee. Met drie eigen Tall Ships—Wylde Swan, Noorderlicht en nu de Gulden Leeuw—kan Masterskip jaarlijks meer dan 500 leerlingen de reis van hun leven bieden.


Kalenders voor 2025

De nieuwe kalenders voor 2025 zijn nu vanuit voorraad leverbaar. Naast de bekende kalenders van Beken of Cowes en Rick Tomlinson met schitterende beelden van zeiljachten bieden wij dit jaar ook een aantal kalenders aan met een ander onderwerp. Zo is er een kalender met motorboten, vuurtorens, de 200 jarige KNRM en bijvoorbeeld ook de Zeilen Scheurkalender.

Daarnaast is ook het aanbod aan kalenders met foto's van zeiljachten uitgebreid. Klassiek en modern of spetterende acties op de wedstrijdbaan. Ook verkopen wij nu de kalenders van Flying Focus. Flying Focus is een Nederlands bedrijf dat professionele foto's maakt van schepen, reddingboten, vissersschepen, pleziervaart en andere mooie beelden vanuit de lucht. Elk jaar selecteren zij de mooiste foto's van dat jaar en die worden gebruikt om mooie kalenders samen te stellen. Geen storm zo hoog of Flying Focus vliegt uit om de schepen op zee vast te leggen.

Kalenders zijn leuk om kado te geven en om te krijgen. En met zo'n schitterende kalender heeft u elke maand een ander kunstwerk aan de muur.
Bestel nu dan heeft u uw kalender op tijd voor de feestdagen in huis


Nieuwe Enkhuizer Almanak leverbaar

De nieuwe editie van de bekende Enkhuizer Almanak voor 2025 is leverbaar. Boordevol nuttige en soms iets minder nuttige, maar leuke informatie. De nieuwe editie is de 430e editie. De traditie wordt voortgezet.


Beeld: Clubracer

Nederlands en Belgisch succes

Na een spannende matchrace finale tijdens het Europees Kampioenschap Nacra 17 in Palermo, hebben de Nederlandse zeilers Willemijn Offerman en Scipio Houtman het goud gewonnen. Het duo van Team Allianz nam het op tegen het Italiaanse team van Gianluigi Ugolini en Maria Giubilei, dat vooraf werd gezien als de grote favoriet. Na dagen van uitgestelde wedstrijden door zwakke wind en opkomend noodweer, kwam het eindelijk tot een beslissende tweestrijd op de slotdag. Offerman en Houtman namen de winst en verzekerden daarmee tevens hun NOC*NSF A-Limiet. De Nederlandse olympische zeilers in de Nacra 17, Bjarne Bouwer en Laila van der Meer, deden niet mee aan het toernooi.

Maar er was ook succes voor de Belgische Nacra 17 zeilers. Het Belgische duo Kwinten en Lieselotte Borghijs haalde een podiumplaats. Met een sterke reeks prestaties eindigden zij op de derde plaats en namen ze tevens de titel van beste U24-team mee naar huis.

Dit EK bood ook een podium om een nieuw wedstrijdformat te testen. In plaats van een traditionele start is een 'reaching start' gebruikt, waarbij de boten ongeveer met halve wind vertrekken. Dit levert direct hoge snelheden op en toont het spectaculaire foilen op zijn best, met boten die tot wel 27 knopen halen. Na de start volgden een reeks spannende races, culminerend in een finale waar de twee hoogst geplaatsten strijden om het goud in een match race.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.