Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 49


Beeld: LinkedIn Arno Beuken, Hollandia

Gerard Dijkstra gehuldigd

Tijdens het Jaardiner van het Compagniefonds in het Scheepvaartmuseum is afgelopen maandagavond ontwerper Gerard Dijkstra uitgebreid in het zonnetje gezet. Dijkstra is dit jaar 80 jaar geworden en ter gelegenheid daarvan schreef auteur Jules Bänffer een biografie van de bekende jachtontwerper. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Amsterdam kreeg Dijkstra het eerste exemplaar kado. Dijkstra kan bogen op een zeer lange carrière in de jachtbouw. In 2022 ontving Dijkstra al de Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de Boat International Design & Innovation Awards. Zijn veelzijdigheid en de zeer uiteenlopende projecten waarbij hij betrokken was brachten hem wereldwijd bekendheid.

De biografie van Dijkstra vertelt het fascinerende levensverhaal van Gerard Dijkstra, een icoon in de wereld van yacht design en scheepsarchitectuur. De geautoriseerde biografie biedt een diepgaande blik op het leven en werk van een van de meest gerenommeerde jachtontwerpers ter wereld. Geboren in Amsterdam als zoon van de oprichter van The Society Shop, ontwikkelde hij al op jonge leeftijd een passie voor het tekenen van boten. Wat begon als een jongensdroom, groeide uit tot een indrukwekkende carrière waarin hij enkele van de mooiste en meest innovatieve zeiljachten ter wereld ontwierp. Zijn bureau Dykstra Naval Architects geniet internationaal onder zeilers een ongekende reputatie. Van iconische schepen zoals de Clipper Stad Amsterdam en refits van de meest vermaarde zeiljachten uit de America's Cup tot de technisch revolutionaire Ecolution en de Rainbow Warrior voor Greenpeace. Dijkstra's ontwerpen hebben een blijvende impact op de jachtbouw.

'Gerard Dijkstra - Een leven in superjachten' is meer dan alleen een biografie: het is een eerbetoon aan een zeezeiler die zijn stempel heeft gedrukt op de wereld van het zeilen en yacht design. Lees over zijn uitdagingen, successen en de passie die hem heeft gedreven. Dit boek is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in scheepsarchitectuur, zeilen en de inspirerende verhalen van mensen die hun dromen najagen.

Het Compagniefonds is het steunfonds van het Scheepvaartmuseum en draait op geld van particulieren die het museum een warm hart toedragen. Elk jaar organiseert men een diner in het museum.


Tom Waes heeft een ernstig ongeluk

Niet voor niets dat televisiemaker en avonturier Tom Waes koos voor een Bestevaer ontwerp van Gerard Dijkstra. Zijn bedoeling om rond de wereld te varen en daarover programma's te maken. Helaas was er deze week verdrietig nieuws Waes was betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Het was kantje boord en de populaire tv-maker zal wel even uit de roulatie zijn.

Naderhand heeft Waes bekend gemaakt dat hij had gedronken en 'zo stom was' om toch in zijn klassieke Porsche te stappen. Het is een grote, onbegrijpelijke fout, waar ik me verschrikkelijk bij voel. Ik wil dan ook mijn oprechte excuses aanbieden, aan iedereen. Het spijt me verschrikkelijk. Waes reed met zijn auto in op een zogenaamde botsabsorbeerder, een voertuig dat op de weg staat bij wegwerkzaamheden. In dat voertuig zat ook iemand die volgens een woordvoerder van het parket van Antwerpen lichtgewond raakte. 


Erfgoedlijn Maritieme Industrie

Op 12 november 2024 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een positief besluit genomen over de herijking van onze zeven erfgoedlijnen. Een van de veranderingen daarbij is dat de de erfgoedlijn Waterdriehoek na 12 succesvolle jaren verder gaat als erfgoedlijn Maritieme Industrie. De nieuwe erfgoedlijn zal het verhaal vertellen over de industrialisatie van de maritieme sector (tussen circa 1870 tot 1970) langs de Nieuwe Waterweg, het Scheur, de Nieuwe Maas en de Merwede. Binnen de nieuwe erfgoedlijn ontstaat een sterke geografische structuur die de grootschalige maritieme industriële ontwikkeling in de 19e en 20e eeuw laat zien. De maritieme industrie bepaalt namelijk in grote mate de identiteit van het gebied.


Gebruik HVO in de recreatievaart

Recent heeft Waterrecreatie Nederland in samenwerking met HISWA-RECRON, de Toerzeilers, het VNM en de BBZ een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) in de recreatievaart. Het doel van de enquête is om inzicht te krijgen in de bekendheid, het gebruik en de ervaringen met HVO door waterrecreanten. De uitkomsten van de enquête zijn verwerkt in een factsheet en rapportage. Deze zijn nu ook online te raadplegen.

Op basis van de uitkomsten van de enquête worden stappen gezet worden voor een communicatiecampagne rondom HVO. De enquête zal in 2025 opnieuw worden uitgezet om te onderzoeken of de bekendheid en de hoeveelheid beschikbare informatie over HVO vergroot is.


Skip Novak on Sailing

Skip Novak staat wereldwijd bekend om zijn spannende zeilavonturen. In het nieuwe boek Skip Novak on Sailing bundelt hij al zijn kennis en ervaring om u te helpen uw eigen grenzen te verleggen.

Novak schreef jarenlang columns in Yachting World. Deze vormen de basis voor dit boek. Maar dan opnieuw herschreven, bijgewerkt en uitgebreid met nieuw materiaal. Een verzameling aan kennis en praktische inzichten die direct toegepast kunnen worden. Novak is een groot voorstander van zelfredzaamheid en zijn kostbare adviezen dagen u uit om uw eigen vaardigheden te verbeteren. Hij legt de nadruk op vaardigheden, ervaring, oplossingen en zelfredzaam zeemanschap.

Skip Novak was pas 25 jaar oud toen hij al navigator was op King's Legend die de tweede plaats wist te behalen in de legendarische Whitbread Race van 1977-'78. Hij was schipper in de Whitbread Race van 1985-'86 op het jacht Drum van popster Simon Le Bon. Sindsdien bleef hij niet alleen mijlen varen. Ook schreef hij diverse boeken en combineerde hij zijn passie voor zeilen en bergbeklimmen. Vaak in de koude wateren van Antarctica met zijn bedrijf Pelagic Expiditions. Eén van hun schepen, de Pelagic 77 Vinson of Antarctica, werd gebouwd bij KM Yachts in Makkum en onlangs werd het zusterschip Amundsen te water gelaten. KM Yachts is de werf waar ook Tom Waes op dit moment zijn expeditieschip naar ontwerp van Gerard Dijkstra laat bouwen en waar al eerder diverse ontwerpen van Dijkstra te water werden gelaten. De Pelagic 77 is overigens geen ontwerp van Dijkstra.


Nieuwbouw havendam Blankenberge

De nieuwe havendam in Blankenberge krijgt steeds meer vorm. De dam is ook bij hoogwater al duidelijk zichtbaar en op de kop werd intussen de funderingssokkel voor de nieuwe lichtmast geplaatst. Zonder onvoorziene omstandigheden moet de havendam zelf grotendeels af zijn tegen de zomer van 2025. Het volledige project moet afgewerkt zijn rond januari 2026. Dan zal ook de nieuwe lichtmast geplaatst worden.


Brug Uitwellingerga blijft gestremd

Sinds 27 november 2024 is brug Uitwellingerga uit voorzorg voor onbepaalde tijd gestremd voor auto- en landbouwverkeer. Voor (brom)fietsers en voetgangers blijft de brug open. Uit recent onderzoek bleek dat de staat van de brug helaas slechter is dan eerder gedacht. Ook zal de brug voorlopig niet open gaan voor de scheepvaart. Lagere scheepvaart kan wel passeren. Deze stremming was al eerder ingegaan, maar blijft dus van kracht. Binnenkort wordt wel begonnen met werkzaamheden. Houdt u de scheepvaartberichten dus goed in de gaten.

De brug bij Uitwellingerga over het Prinses Magrietkanaal ligt in de Staande Mastroute die daarmee op dit deel gestremd is. Omvaren via Sneek is wel mogelijk.

Over het Van Harinxmakanaal is de brug bij Dronryp tijdelijk niet bediend vanwege werkzaamheden. Deze duren nog tot 20 december. 

Afbeeldingen gemaakt met de Waterkaarten App. Alle actuele scheepvaartberichten voor Nederland, België, Duitsland én Frankrijk vindt u in deze app op iOS, Android en Windows.


Waterpeilen en waterstanden

Als u veilig wilt varen is het bij de navigatie belangrijk om de diepte te weten van het vaarwater. De dieptes staan aangegeven op de vaarkaart, maar door allerlei omstandigheden zal de werkelijke diepte steeds veranderen. Op de website van Varen doe je Samen een nuttig artikel over waterstanden en waterpeil.


Beeld: Waterkaarten App

Waterkaarten bij Linssen Yachts

Onlangs hebben de Waterkaarten App en Smartmarine een leuke ochtend gehad met Jan Linssen, voormalig mede-eigenaar van Linssen Yachts. Aan boord van zijn schip 'Gabi' (een Linssen GS 30.0 Sedan) hebben zij een Quark multiplexer geïnstalleerd, waardoor Jan nu alle voordelen van de Waterkaarten app kan ervaren.


Dutch Youth Regatta naar Zeeland

De Dutch Youth Regatta (DYR), een van de grootste jeugdzeilevenementen van Europa, verhuist in 2025 van het vertrouwde Workum naar Roompot Marina in Kamperland, Zeeland. Deze beslissing, genomen na bijna 20 succesvolle jaren in Workum, werd noodzakelijk door onzekerheden rondom de bouw van een nieuwe dam bij 'De Punt', die de veilige tewaterlating van de boten zou kunnen bemoeilijken. Voor 2026 is de nieuwe locatie nog niet definitief.


Pakjesboot

Het heerlijk avondje is gekomen
Voor Sint en zijn Pieten geen tijd om bij te komen
Wij wensen u een fijne avond
Met uw gezin en allen gezond

De Pakjesboot vertrekt morgen
Het weer baart ons wel enige zorgen
Maar met de kaarten en boeken van Vaarwinkel.nl
Navigeren wij weer veilig en snel

Vanavond vele blije gezichten
Wij kijken naar de scheepvaartberichten
Gelukkig nu geen storing bij de brug
Op naar onze thuishaven terug

Sint en zijn Pieten


De Kerstdagen en Oud & Nieuw komen er weer snel aan. De komende weken zijn de post- en pakketbezorgers heel erg druk. Bestel daarom op tijd. Dat scheelt stress en voorkomt teleurstellingen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.