Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 51


HP33 Waterstanden en Stromen 2025

De nieuwe editie van de HP33 Waterstanden en Stromen voor 2025 is verschenen en uit voorraad leverbaar. De HP33 geeft voor een groot aantal plaatsen per uur de rijzing van het water boven het reductievlak (van de zeekaart). Ook staan er getijkrommen in met de waterstanden bij springtij en doodtij. Met behulp van de getijkrommen in de HP 33 kunt u voor elk tijdstip de waterstand berekenen. Als meest zuidelijke haven zijn de gegevens van Oostende (B) opgenomen.

Voor een groot aantal vaargebieden en havenaanlopen bevat de HP33 stroomkaarten. Op deze kaarten ziet u voor elk uur hoe de stroomrichting en -kracht is op een groot aantal posities. Met deze stroomkaarten heeft u altijd een goed beeld van het verloop van de getijdestromen in een bepaald gebied. Opgenomen zijn stroomkaarten voor Zuidelijke Noordzee tot ongeveer Duinkerken (Fr.), Wester- en Oosterschelde, Waddenzee west, Waddenzee Oost, Benedenrivieren en aanlopen, Hoek van Holland, Scheveningen, IJmuiden, Texel en Den Helder.

De HP33 bestaat er ook in digitale vorm. De digitale versie van de HP33 wordt ook wel NL Tides genoemd en is een gratis te downloaden computerprogramma voor Windows. Ook van NL Tides is de 2025 editie verschenen en vanaf nu te downloaden.


Ook de nieuwe getijtafels van de SDU zijn verschenen. Getijtafels voor Nederland 2025 geeft een compleet overzicht van de waterstanden langs de Nederlandse kust, op de benedenrivieren en zeearmen. In dit boek de tabellen met afkortingen en cijfers van 21 meetpunten. Deze editie omvat de direct afleesbare getijtafels voor 21 meetstations aan de kust van Nederland, essentiĆ«le informatie voor de tussenliggende stations en uitleg over het getij zelf.


Surveybootje Marja kijkt in de bodem

Wie van Den Haag richting Leiden vaart komt door de Lammebrug. Deze brug vormt een bottleneck voor het autoverkeer naar en van Leiden via de N206. De brug en het er achterliggende verkeersplein worden daarom aangepakt. Hiervoor is de bouw van een tijdelijke brug nodig. Hiervoor onderzocht het Surveybootje Marja van Boskalis de bodem van het Rijn-Schiekanaal (De Vliet).


Uw schip onderhouden

Elke schipper wil dat zijn schip er tip-top uitziet. Hoe veel werk dat kost is van veel factoren afhankelijk. Ligt uw schip bijvoorbeeld in een vochtige polder met zoet water dan heeft u meer last van groene uitslag dan een schip dat op zout of brak water ligt. Op zoutwater ziet u weer zout dat opdroogt en moet u er opletten uw schip regelmatig met zoet water af te spoelen. Een ouder schip behoeft over het algemeen meer en ook ander onderhoud dan een modern nieuwer schip. Echter moderne materialen hebben ook weer hun eigen aandachtspunten. Een schip heeft dus altijd onderhoud nodig. Velen van u doen dat zelf en laten meer specialistische klussen graag over aan een deskundige. En er zijn ook lezers onder u die zelf een boot bouwen of hebben gebouwd of een vervallen jacht weer helemaal super hebben gemaakt.

Voor u allen zijn er enkele zeer nuttige boeken. Allereerst is er natuurlijk de Bijbel voor bootonderhoud. Dit boek dekt ongeveer elk onderwerp wat betreft het onderhoud van een pleziervaartuig. Het boek Elektriciteit aan boord behandelt alle aspecten van stroom aan boord. Het Praktijkhandboek Kunststoffen behandelt grote en kleine klussen aan polyester, expoxy en andere kunststof materialen. Zelf zijn wij bijzonder onder de indruk van de dikke Boatowner's Mechanical and Electrical Manual. Wat hier niet in staat, is niet de moeite waard.

Tot slot een leuk boek om ter voorbereiding op het komende vaarseizoen eens te lezen is het boek Duurzaam varen. Niet direct een boek over scheepsonderhoud, maar wel boordevol praktische tips en hulpjes om aan duurzamer en dus ook energiezuiniger te varen. Met de te downloaden digitale hulpmiddelen kunt u de adviezen uit het boek direct vertalen naar uw eigen schip. En als u dan toch aan het klussen gaat is het natuurlijk goed om dit op een duurzame manier te doen.


Nieuwe generatie aan het roer

Na negenenveertig jaar heeft oprichter Tjerk Hutting de leiding over Hutting Yachts overgedragen aan zijn zoons Jelle en Wietse. Die richten zich op modernisering van de werf en de ontwikkeling van twee nieuwe moderne lijnen: de Hutting 46 Explorer en 52. "Een droomscenario", vindt Tjerk Hutting die bijna vijftig jaar geleden Hutting Yachts oprichtte. Afgelopen zomer heeft hij de leiding over de werf in Makkum overgedragen aan zijn zoons Jelle en Wietse. "Samen hebben de jongens meer capaciteiten dan ik alleen. Ze zitten vol energie en zien kansen in deze sterk veranderende markt", zegt Tjerk, net achtenzestig geworden en voorlopig nog eigenaar van het bedrijf.


Denemarken in de Waterkaarten App

In de winter werkt het Waterkaarten Team hard door aan de verdere verbetering van de Waterkaarten App. Voor volgend seizoen zal ook Denemarken worden toegevoegd. Op dit moment is het team druk om alle nieuwe gegevens toe te voegen, zodat bij de start van het nieuwe vaarseizoen dit nieuwe vaargebied in de app beschikbaar is. 


Liggeldverhoging van 50% in Utrecht

Booteigenaar Remco Verburg (45) is stomverbaasd. 'De reden is absurd. Er staat letterlijk dat bezuinigingen van het Rijk worden opgelost door de inkomsten via het liggeld te verhogen.' Verburg wist van niets toen hij de brief begin december op de mat kreeg. Het voorstel om de brug-, schut- en havengelden te verhogen, werd in de lente al gedaan in de gemeenteraad. Het geld gaat niet naar maritieme projecten, maar naar lokale initiatieven die het financieel zwaar hebben. Verburg: 'In de brief lijkt het alsof het geld naar de grachten gaat, of lokale vaarprojecten. Maar dit is een bijzondere gang van zaken. Het kan niet waar zijn dat het liggeld voor onze bootjes wordt verhoogd om daar dingen mee te betalen die helemaal niets te maken hebben met varen.'


Beeld: Fernhurst

Nieuwe wedstrijdregels 2025-2028

Elke vier jaar, na  de Olympische Spelen, stelt de World Sailing organisatie de wedstrijdregels voor zeilwedstrijden opnieuw vast voor de volgende vier jaar. De regels voor 2025-2028 zijn al in juni officieel vastgesteld en in vorige maand heeft men nog enkele kleine wijzigingen vastgesteld. In totaal bevatten de nieuwe regels een groot aantal, veelal kleine, wijzigingen. In sommige delen is bijna een derde van de regels en definities wel gewijzigd. Voor wedstrijdzeilers, organisatoren, officials is het belangrijk om daar kennis van te nemen. De Racing Rules of Sailing worden voor de meeste organisatoren van wedstrijden gehanteerd. Het kan dus goed zijn dat ook als u slechts incidenteel of alleen in Nederland wedstrijden vaart, u met deze regels te maken krijgt.

Het Watersportverbond zal binnenkort wel met een Nederlandse vertaling komen. Het populaire Regelschrift van Henk Plaatje verschijnt eind januari in een nieuwe editie. In het Engels zijn er al wel diverse boeken verschenen met en over de nieuwe regels die op de wedstrijdbanen gelden.

Het boek Rules in Practice is beslist een aanrader. Uiteraard bevat het boek de gehele tekst van de officiƫle regels, maar het legt ook uit hoe deze regels voor de zeiler in de praktijk op de wedstrijdbaan uitpakken en gehanteerd moeten worden. Voorzien van duidelijke illustraties en uitleg in heldere taal. Maar wel dus in het Engels. De hier getoonde afbeelding komt uit dit boek.

De RYA geeft ook een duidelijk boek uit. In de RYA Racing Rules of Sailing 2025-2028 staan niet alleen de internationale regels, maar ook aanvullende regels zoals deze in het Verenigd Koninkrijk gehanteerd worden. Relevant voor een ieder die in het VK een wedstrijd zeilt.


Varende drones straks toegestaan

Begin 2025 treedt een wijziging van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) in werking waarmee vaarwegbeheerders ontheffing kunnen geven van een beperkt aantal artikelen in datzelfde reglement. Het maakt het mogelijk om ontheffing te verlenen aan scheepseigenaren met kleine schepen, die zonder schipper aan boord willen varen, de zogenaamde varende drones. Denk aan kleine meetschepen die allerlei metingen kunnen doen op en onder het wateroppervlak.


Dit is al weer de 51e Vaarwijzer Nieuwsbrief van dit jaar. Elke week brengen wij u weer relevant nieuws uit de wereld van de watersport en scheepvaart. Dat kunnen wij gratis doen (en blijven doen) omdat wij in de nieuwsbrief ook nieuws opnemen over producten, boeken, vaarkaarten ed. die u in de Vaarwinkel kunt bestellen. Ook het komende jaar gaan wij daar mee door. 

Wij zijn echter benieuwd wat voor nieuws u graag in de Vaarwijzer leest. Laat het ons eens weten: info@vaarwinkel.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.