Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 13


Overgangsregeling Amsterdam uitgesteld

Het Watersportverbond en HISWA-RECRON hebben bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam een belangrijke tussenstap bereikt in hun bezwaar tegen de wijze waarop de emissieloze zone voor pleziervaart in de centrumzone van Amsterdam wordt ingevoerd. De ingangsdatum van 1 april 2025 is door bemiddeling van de rechter uitgesteld tot 6 weken na afronding van de bezwaarprocedure. De gemeente heeft aangegeven dat dit minimaal 3 maanden gaat duren.

Het klinkt als goed nieuws. Mensen die regelmatig door Amsterdam willen of moeten varen krijgen nu meer tijd om een doorvaartvignet aan te schaffen en hebben daardoor ook een latere einddatum om met een verbrandingsmotor door de grachten en kanalen van het centrum van de stad te varen. Maar het wordt er niet duidelijker op.

Of u het er nu mee eens bent of niet, 1 april was wel een duidelijke deadline. Nu wordt het minimaal 6 weken na het einde van de bezwaarprocedure, die volgens de gemeente wel eens 3 maanden kan gaan duren. En het is ook nog niet te zeggen of de rechter straks zal oordelen dat bezoekende schepen ook 5 jaar de tijd krijgen of dat de gemeente gelijk krijgt en er wel onderscheid gemaakt mag worden tussen ligplaatshouders en passanten.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente door de rechter wordt teruggefloten. En dan trekt de energiesector ook nog aan de bel. Zij waarschuwen er voor dat het nooit gaat lukken om op tijd voldoende laadcapaciteit aan te leggen als alle vaarders in Amsterdam straks elektrisch gaan varen.


Contest Yachts Open House 2025

Op zaterdag 5 april 2025 opent Contest Yachts in Medemblik haar deuren voor het publiek tijdens de jaarlijkse Open House. Van 10:00 tot 17:00 uur krijgen bezoekers een exclusief kijkje achter de schermen bij de bouwer van luxe performance zeiljachten. Centraal dit jaar staat de Contest 63CS, recent bekroond tot European Yacht of the Year 2025. De toegang is gratis en iedereen is welkom.


Zeekaart 1801 (Noordzeekust) vervalt

Per 1 oktober 2025 stopt de Dienst der Hydrografie met de productie van de Hydrografische kaart 1801: Noordzeekust en de bijbehorende Berichten aan Zeevarenden (BaZ). Dit besluit is genomen omdat de afzet van papieren kaarten jaarlijks afneemt en er naar de mening van de dienst voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Dat betekent dat er na 1 oktober ook geen wijzigingen en correcties (BAZ: Berichten aan Zeevarenden) voor de 1801 zullen verschijnen.

Als alternatief zijn er de officiële losse zeekaarten en het Duitse NV Verlag maakt een kaartenatlas NL1 voor de Nederlandse kust. De NL1 verschijnt elk jaar in een nieuwe editie en bij de atlas krijgt u ook een licentiecode om de kaarten uit de atlas digitaal te gebruiken in de gratis navigatie app van NV Verlag. 
De NL1 is niet erkend als officiële zeekaart en de zogenaamde SOLAS scheepvaart mag deze kaart daarom niet als alternatief gebruiken voor de 1801. Zij zijn aangewezen op de losse officiële zeekaarten voor de Nederlandse kust. Dit zijn de kaarten 1630, 1631, 1632 en 1633 (schaal 1:150.000) en de meer gedetailleerde kaarten 110 (1 : 75.000), 122 (1 : 60.000), 125 (1 : 60.000), 130 (1 : 60.000).

Tot 1 oktober 2025 kunt u uiteraard nog steeds veilig en vertrouwd navigeren met de Hydrografische kaart 1801 en deze ook bijwerken met de wekelijkse BAZ.


Stewards helpen bij drukke sluizen

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Dit vraagt om extra oplettendheid van zowel beroeps- als recreatieschippers, vooral bij sluizen. Om de veiligheid en doorstroming te bevorderen, zet Rijkswaterstaat in de zomerperiode stewards in op drukke en lastige sluizen. Bij sluizen komen grote vrachtschepen en kleine plezierjachten samen in een beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. De stewards helpen watersporters bij het kiezen van de juiste plaats in de sluiskolk, geven instructies over het afmeren en beantwoorden vragen. Zo dragen ze bij aan een vlotte en veilige doorvaart.


Navigeren op de sterren 2.0

Onderzoekers van de University of South Australia hebben in samenwerking met de Defence Science and Technology Group een unieke oplossing ontwikkeld voor drone-navigatie in gebieden waar GNSS-signalen (zoals GPS) niet beschikbaar zijn. Geïnspireerd door de eeuwenoude maritieme navigatiemethoden, maakt dit systeem gebruik van de sterren om de locatie bij benadering te bepalen.

Het systeem waarmee de onderzoekers werkten bestaat uit een mini-computer en een beeldsensor dat in staat is de positie te bepalen op basis van een monochroombeeld van de sterrenhemel. De nauwkeurigheid was nog beperkt, maar dat zal ongetwijfeld nog verder verbeteren. En voor wie bekend is met astro-navigatie zal begrijpen dat het principe van deze 'nieuwe manier' van navigeren eigenlijk al heel lang bestaat. Het was eigenlijk wachten op mensen die de oude techniek zouden vangen met nieuwe technische hulpmiddelen.


Havens Goeree-Overflakkee verouderd

De oude haven van Herkingen aan de Grevelingen is de trekpleister van het dorp, maar al twee jaar staan er hekken omheen: de kademuren zijn versleten en onveilig. Dat vraagt om een opknapbeurt en dat geldt ook voor 13 andere havens op Goeree-Overflakkee. Het prijskaartje van het megaproject: 77 miljoen euro.

Wethouder Henk van Putten noemt het opknappen van de haven van Herkingen een hele uitdaging. "Het valt niet mee met alle stikstof- en natuurvergunningen om snel aan de slag te gaan. Maar we hopen dat we hier over twee jaar, een mooie haven hebben kunnen realiseren." Na de opknapbeurt volgen nog meer havens op het eiland. Goeree-Overflakkee heeft een plan gemaakt om 14 havens aan te pakken. 80 tot 90% van de kademuren moet worden vervangen. Ook de sluizen van Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet krijgen groot onderhoud.


Maritieme canon van Vlaanderen

Onlangs verscheen dé Maritieme canon van Vlaanderen, een alles omvattend overzicht van de maritieme geschiedenis van Vlaanderen in drie dikke delen. Lange tijd was Vlaanderen één van de belangrijkste maritieme regio's van Europa en van groot belang voor de welvaart in Vlaanderen. De maritieme geschiedenis was lange tijd nauw verweven met die van die van de Nederlanden, maar is toch voldoende interessant om een eigen uitgebreide beschrijving te rechtvaardigen. 

De Maritieme Canon van Vlaanderen brengt heel wat nieuwe inzichten, bijvoorbeeld in het historische kantelpunt dat de Scheldesluiting betekende voor de Zuidelijke Nederlanden, de wereldwijde invloed van de grote Vlaamse maritieme diaspora, de Hollandse Gouden Eeuw – die in feite een Hollands-Vlaamse Gouden Eeuw was – en de onvermoede maritieme roots van het negentiende-eeuwse Belgische Congoproject. Ook de wisselwerking tussen de politieke en de economische ontbolstering van de Vlaamse regio doorheen de twintigste eeuw komt aan bod. Last but not least werpt het werk een blik op de maritieme toekomst van Vlaanderen, met al zijn sterkten en zwakten.


Kwelders remmen klimaatverandering

Onderzoek op Ameland en Schiermonnikoog toont aan: de aanwezigheid van kwelders remt klimaatverandering. Hoe sneller de zee stijgt, hoe sneller de kwelders koolstofdeeltjes vastleggen. Maar hoe meer de zee stijgt, hoe groter ook het risico dat de zo waardevolle kwelders verdwijnen.


Niet vergeten; bestel nog deze maand de nieuwe ANWB Wateratlassen met gratis verzending binnen Nederland of met € 1,95 euro korting op de verzendkosten buiten Nederland. Gebruik daarvoor onderstaande kortingscode. De korting geldt als u één of meerdere atlassen afneemt en in combinatie met bijvoorbeeld de nieuwe ANWB Wateralmanak.

Kortingscode: WATERATLAS
Let op: letters in hoofdletters. De korting is geldig tot en met 31 maart !

In april geldt er een speciale korting op de aanschaf van de Waterkaarten App. U krijgt dan 20% korting op op een jaartegoed. Maar ... om zo veel mogelijk mensen de kans te bieden van de korting gebruik te maken is het nu al mogelijk om een jaartegoed te kopen met korting.

De Waterkaarten App is een digitaal alternatief voor de ANWB Wateratlas en biedt gedetailleerde actuele vaarkaarten voor Nederland inclusief alle gegevens van havens, bruggen, sluizen en meer. De Waterkaarten App biedt voor dezelfde prijs ook vaarkaarten voor België, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Ierland. Binnenkort worden daar Denemarken en Zwitserland aan toegevoegd. Op de Europese binnenwateren is de Waterkaarten App de app die u moet hebben.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 12


Beeld: Vaarwijzer

Van politieke dwaling naar verzegeling

De Tweede kamer ging in december 2018 akkoord met de motie van D66-er Tjeerd de Groot om de zogenaamde huiddoorvoeren van vuilwatertanks te verzegelen. Om zo te voorkomen dat menselijke uitwerpselen in het water terecht komen. Het heeft even geduurd, maar alles wijst erop dat vanaf 2026 de 'pot op slot mot. In een column op Watersport TV geeft Eric van Straten ook zijn mening en terugblik hoe hij de aanloop naar de regeling heeft ervaren.


Storingen in communicatie en GNSS

Acht Europese landen dienen formeel een klacht in bij de Verenigde Naties over de voortdurende Russische inmenging in de Europese satellietcommunicatie. Deze claim roept op om een einde te maken aan deze verstorende acties en werd ondertekend door Estland, Letland, Litouwen, Polen, Oekraïne, Finland, Frankrijk en Nederland. De klacht is ingediend bij de de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), het hoogste internationale orgaan van de Verenigde Naties dat toezicht houdt op onder meer satellietcommunicatie. Nog eens zeventien EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk steunen de klacht.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, een afdeling van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, verklaarde dat de deelnemende landen door het ondertekenen van de klacht hun collectieve inzet tonen om dit probleem aan te pakken. In het afgelopen jaar hebben verschillende Europese landen te maken gehad met storingen aan satellieten van twee grote Europese providers: Eutelsat en SES. Deze satellieten zijn cruciaal voor radio- en televisie-uitzendingen, maar ook voor luchtvaartnavigatie. Naast televisieverstoring kan sabotage ook navigatiesignalen verstoren die cruciaal zijn voor scheepvaart en luchtvaart.


Watersport App Friesland stopt

Met ingang van 1 april as. stopt de Watersport App Friesland. De Watersport App Friesland was een door de provincie gefinancierde app voor watersporters in Friesland.

Gelukkig is er een goed alternatief; de Waterkaarten App biedt niet alleen dezelfde functionaliteit, maar veel meer en dat gelijk voor heel Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Ierland. Voor het nieuwe seizoen komen daar ook nog Denemarken en Zwitserland bij.

In april verschijnt de nieuwe versie van de Waterkaarten App voor 2025. Omdat de Watersport App voor Friesland stopt is dat een extra reden om dit jaar wat specifiek Friese zaken aan de app toe te voegen. Zo waren de ligplaatsen van de Marrekrite al opgenomen, maar worden daar nu extra gegevens aan toegevoegd en worden ze duidelijker te herkennen op de kaart. Dus ook voor Friesland is de Waterkaarten App de grootste meerwaarde. Er is een versie voor iOS, Android en Windows. Met één licentie kunt u de Waterkaarten App tegelijk op drie apparaten gebruiken.


Stap voorwaarts in duurzame jachtbouw

Groupe Beneteau heeft in samenwerking met vijf andere industrieleiders een baanbrekend 'circulaire economie' model voor bootproductie geïntroduceerd. Dit nieuwe proces maakt gebruik van gerecyclede materialen en vermindert aanzienlijk de milieu-impact van jachten, met name aan het einde van hun levensduur. "Onze Jeanneau Sun Fast 30 One Design modellen en, meer recent, de Beneteau Oceanis Yacht 60 illustreren perfect dat circulaire productie in de nautische sector geen eenvoudig doel meer is, maar een tastbare realiteit." aldus Erwan Faoucher, vicevoorzitter van innovatie en duurzame ontwikkeling bij Groupe Beneteau.


AIS onder de loep

De redactie van Zeilwereld neemt AIS onder de loep. Het resultaat een lezenswaardig artikel op hun website. 

In het artikel wordt gesproken over het programma ProAIS2. Dat is een gratis programma dat samenwerkt met de AIS'en van de meeste merken die met een USB kabel met een computer verbonden zijn. Met dit programma kunt u de AIS instellen en tegelijk de ontvangst testen. Gebruikers van een AIS Transponder gebruiken ProAIS2 ook om de MMSI en andere gegevens in te stellen, zodat u uw eigen positie en scheepsgegevens juist uitzendt. Voor de pleziervaart tot en met 20 meter is AIS op de binnenwateren niet verplicht en op zee is het voor alle pleziervaart vrijwillig. Maar als u uitzendt bent u wel verplicht om de juiste gegevens uit te zenden en een marifoon aan boord te hebben en te gebruiken.

Een AIS Transponder heeft of een interne GPS of is gekoppeld met een losse GPS of de GPS in een boordnetwerk. Als u de AIS Transponder met een USB kabel aan uw computer aansluit kunt u ook het GPS signaal van de AIS gebruiken. Het beste resultaat bereikt u met de 'echte' signalen (NMEA zinnen) van de GPS. Elke AIS Transponder kan deze doorgeven en in ProAIS2 kunt u dat aan of uitzetten. Navigatiesoftware, zoals de Waterkaarten App, heeft minimaal de RMC en GGA zinnen van de GPS nodig. In ProAIS2 vindt u deze bij de instellingen.

Van ProAIS2 bestaat een versie voor Windows en Apple Mac computers.


Steur terug naar de Nieuwe Maas

Stel: u vaart over de Nieuwe Maas. Plotseling ziet u onder u een drie meter lange schim. Het blijkt een steur, die de rivier op zwemt om eitjes te leggen. Dit scenario is de droom van Diergaarde Blijdorp en Havenbedrijf Rotterdam. Samen met tal van andere partijen maken ze zich sterk om de oervis terug te brengen in de Nederlandse wateren.

De Europese steur is ouder dan de dinosaurus, zeldzamer dan een panda en leefde tot halverwege de jaren 50 in de Nederlandse wateren. Daarna was het leefgebied lange tijd niet meer geschikt voor deze eeuwenoude vis. Nu het water van de Maas weer schoon is en vele hindernissen zijn weggenomen, is het tijd om de steur terug te brengen.


Rotterdam Boatshow weer afgelast

De derde editie van de Rotterdam Boatshow gaat opnieuw niet door. Volgens organisator Andre Eleveld lukt het niet om voldoende exposanten te krijgen. Zagen vorig jaar de aanbieders van kleine boten vanwege het slechte voorjaarsweer van deelname af. Nu spelen de huidige marktomstandigheden een rol. Vorig jaar moest de bootshow al op het laatste moment worden afgeblazen omdat de weergoden tijdens de vroege Paasdagen roet in het eten gooiden. Het was te slecht weer waardoor met name de aanbieders van kleinere boten afhaakten. En die laten het nu weer afweten. De huidige marktomstandigheden, er worden minder boten verkocht, maken dat deelname aan de Rotterdam Boatshow vanwege de hoge kosten, niet te verantwoorden valt.


Motorboot Sneek

Droomt u van een motorjacht? Of is het tijd om uw huidige jacht te verkopen? Kom dan naar  de voorjaarseditie van Motorboot Sneek. Van 11 tot en met 13 april wordt u verwacht in Sneek. Hier vindt u het meest gevarieerde aanbod nieuwbouw- en jong gebruikte jachten van Nederland. Rond het water van de Friese Elfstedenstad presenteren gerenommeerde Nederlandse werven, dealers en makelaars dan een ongekende hoeveelheid kwalitatieve motorjachten. Op rij- en wandelafstand van elkaar, in nautische sferen en met hapjes en drankjes binnen handbereik.


Wie wedstrijden zeilt moet de wedstrijdregels kennen. Na elke zomereditie van de Olympische Spelen worden de internationaal geldende wedstrijdregels opnieuw vastgesteld voor de volgende 4 jaar tot en met de zeilwedstrijden op de volgende Zomerspelen. De nieuwe regels zijn onlangs vastgesteld en daarom heeft auteur en illustrator Henk Plaatje zijn beroemde Regelschrift weer bijgewerkt conform de nu geldende regels.

Het Regelschrift 2025-2028 brengt de regels letterlijk in beeld. Aan de hand van vele duidelijke tekeningen laat Plaatje zien hoe de regels werken en toegepast worden. In tekst en beeld wordt alles duidelijk uitgelegd. Een ideaal naslagwerk voor zowel beginnende als gevorderde zeilers.


America's Cup positief voor Barcelona

De universiteit van Barcelona en de Barcelona Capital Nàutica Foundation hebben onderzocht wat de America's Cup in Barcelona de stad en regio heeft opgeleverd. Hun onderzoek leert dat het evenement ruim € 1 miljard heeft bijgedragen aan de economie van de stad. In de 59 dagen dat het evenement duurde werden er 1,8 miljoen bezoekers geteld, waaronder ruim 460.000 bezoekers die speciaal voor de wedstrijden waren gekomen. Het evenement leverde omgerekend dik 12.500 banen op en leverde de stad ruim € 200 miljoen aan belastinginkomsten op. Ook kreeg het evenement veel aandacht in de wereldmedia met alleen via de televisie al een bereik van een publiek van 954 miljoen mensen. Omgerekend vertegenwoordigt alle media aandacht een waarde van dik € 1,3 miljard.
De stad heeft naar schatting € 70 miljoen moeten betalen aan de organisatie America's Cup Event Ltd. om het evenement in Barcelona te kunnen ontvangen. Een bedrag dat is opgebracht door de plaatselijke overheid en particuliere fondsenwerving.


Sir Ben versus Sir Jim

Het klinkt als een strijd tussen twee ridders uit vroeger tijden maar het gaat om de strijd die is losgebarsten wie straks namens Groot Brittannië de strijd om de America's Cup mag aangaan. Sir Ben Ainslie of miljardair Sir Jim Ratcliffe? Wat begon als een samenwerking tussen een olympische legende en een miljardair met Formule 1-technologie, eindigde in een juridische nachtmerrie. Het gevolg? De Challenger of Record-status van Groot-Brittannië staat op de tocht en de toekomst van de prestigieuze zeilrace is plots onzeker.


Nieuwe toekomst voor de Nymphaea

Een van de mooiste bakdekkruisers van Nederland is de Nymphaea. In ieder geval de grootste. Na bijna een halve eeuw in handen van dezelfde eigenaar het schip nu verkocht, krijgt zij een nieuwe bestemming en keert terug naar haar vroegere thuishaven Rotterdam. Sinds 1978 was het jacht eigendom van socioloog Dick Pels, die op het schip woonde en er een mooi boek over schreef. Het jacht is nu verkocht en de nieuwe eigenaren zijn van plan het schip als charterschip te gaan inzetten, maar met respect voor het bijzondere karakter van het schip.


Bestel nog deze maand de nieuwe ANWB Wateratlassen met gratis verzending binnen Nederland of met € 1,95 euro korting op de verzendkosten buiten Nederland. Gebruik daarvoor onderstaande kortingscode. De korting geldt als u één of meerdere atlassen afneemt.

Kortingscode: WATERATLAS
Let op: letters in hoofdletters. De korting is nog deze maand (maart 2025) geldig.



aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.