Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 16


Beeld: Vaarwijzer

Wijzigingen examens GMDSS

Vorige week schreven wij over de aankomende wijzigingen in het examen voor het Basiscertificaat Marifonie. Zoals toen al aangegeven, maakt dit certificaat ook onderdeel uit van het examen voor Marcom-B, dat bestaat uit twee onderdelen: het Basiscertificaat Marifonie en de Module GMDSS-B. Deze week gaan we in op de veranderingen voor de Module GMDSS-B.

Deze module bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Het theorie-examen wordt per 1 oktober 2025 op een aantal punten aangepast. Zo stijgt het aantal vragen van 25 naar 30. Elke vraag telt voortaan voor 1 punt. De examentijd blijft 45 minuten en de slaaggrens blijft 70% (dus minimaal 21 punten). Het aantal vragen over taalvaardigheid in het Engels neemt af van 8 naar 5. Daarmee verschuift de nadruk nog meer naar de operationele en technische kennis van het GMDSS-systeem. Het praktijkexamen blijft in opzet ongewijzigd.

De nieuwe exameneisen zijn, net als bij het basiscertificaat, inhoudelijk meer uitgebreid en sluiten beter aan op de praktijk en de internationale regelgeving. Veel onderwerpen zijn herschikt en opnieuw gestructureerd, zodat de opbouw logischer is en beter aansluit bij de eisen van het internationale GMDSS-systeem. Nieuwe onderwerpen zijn onder andere:

  • Aandacht voor VDES naast AIS bij automatische communicatie.
  • Meer kennis over frequentiebanden, propagatie en het gebruik van MF-, HF-, VHF-, en UHF-frequenties.
  • Meer detail over DSC, zoals noodoproepen, groepsoproepen en geografische oproepen.
  • Uitgebreidere kennis over apparatuur als NAVTEX, EPIRB, SART en GMDSS-portofoons.
  • Toevoeging van nieuwe onderwerpen zoals routinecommunicatie, het reisklaar maken van het schip voor communicatie (NAVAREAS, RCC's), en kosten van verkeer (AAIC-code).

Een aantal oudere toetstermen is hernoemd of vervallen, zoals specifieke gespreksprocedures of onderdelen die inmiddels verouderd zijn. Ook is de toetsterm over taalvaardigheid aangepast en beperkt tot wat nodig is voor goede veiligheidscommunicatie, zoals het fonetisch alfabet en standaardzinnen. Al met al wordt het examen dus moderner en meer gericht op de praktijk.

Voor opleiders en cursisten betekent dit vooral een uitbreiding en herschikking van bestaande onderwerpen. De meeste onderdelen zijn herkenbaar en worden al behandeld in de gangbare cursusboeken. Die bevatten vrijwel allemaal de leerstof voor het basiscertificaat én de stof voor de Module GMDSS-B. Voor opleiders betekent dit vooral een herschikking en uitbreiding van bestaande thema's – geen compleet nieuwe inhoud. Wel is het goed om meer stil te staan bij de de bediening van de apparatuur en de operationele procedures binnen het GMDSS-systeem. 

Voor wie het basiscertificaat marifonie al heeft en straks ook Marcom-B wil halen, is het Leerboek Marcom-B GMDSS een aanrader. Dit boek wordt ook gebruikt voor de beroepsopleidingen op de zeevaartscholen en is meer uitgebreid dan de boeken die meer op de pleziervaart zijn gericht. 

Volgende week sluiten we deze reeks af met de wijzigingen in het examen voor Marcom-A, het algemeen certificaat voor maritieme radiocommunicatie.


Reisvergunning nodig voor Engeland

Vanaf dit jaar hebben alle bezoekers van het Verenigd Koninkrijk, die geen visum nodig hebben wel een elektronische reisvergunning nodig; een Electronic Travel Authorisation (ETA). Dat geldt ook voor bezoekers die met een eigen schip aankomen. Voor alle Engelandvaarders is het dus belangrijk om rekening te houden met deze nieuwe Britse douanevoorwaarden. Zonder ETA kunt u het land niet in, dus zorg dat u deze uiterlijk drie dagen voor vertrek aanvraagt.

Meer informatie is te vinden op de officiële website; klik hier .... Sinds deze nieuwe regels actief zijn, zijn er verschillende commerciële aanbieders opgestaan, die aanbieden voor u een ETA te regelen. Ons advies is om zelf de aanvraag te doen via het officiële kanaal. De commerciële aanbieders vragen onterecht en onnodig veel geld. Een ETA via het officiële kanaal kost £ 16,-.


Langs de mooiste vaarplekjes

Voor de mooiste ankerplekken, havens en steigers hoeft u niet ver te reizen. De mooiste plekjes blijken vaak dicht bij huis te liggen. Het prachtige boek De 75 mooiste vaarplekjes brengt de mooiste havens, sluizen, ankerplekken en steigers in kaart. Geïllustreerd met mooie foto's en belangrijke informatie, zoals de gps-coördinaten, waterdieptes en vaarroutes er naar toe. Van ochtendmist tot zonsondergang: geniet mee met al het prachtigs dat Nederland vanaf het water te bieden heeft. Dit boek is perfect voor iedereen die van het Nederlandse vaarwater wil genieten./p>

Het boek met de mooiste vaarplekjes van Nederland is een mooie aanvulling op het boek met 35 toertochten voor motorboot en sloep. De meest complete vaarroutegids voor de binnenwateren van Nederland en België. Op overzichtelijke wijze beschrijft Frank Koorneef vijfendertig bijzondere vaartochten door Nederland en België. Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips onderscheidt dit boek zich in het gebruiksgemak. De vaartochten zijn geschikt voor dagtochten en meerdaagse tochten van variabele lengte. Toertochten voor motorboot en sloep bestrijkt zowel Nederlandse als Belgische vaargebieden. De handig gekozen knooppunten zorgen ervoor dat routes eenvoudig gecombineerd kunnen worden.


Expeditiejacht geweerd uit Amsterdam

De nieuwe normen op de Amsterdamse binnenwateren gelden voor iedereen. Dus ook voor superjachten. Het 44 meter lange expeditiejacht Maverick, eigendom van de Duitse miljardair Tom Schröder, werd onlangs vriendelijk doch resoluut doorverwezen bij een poging aan te meren bij het Scheepvaartmuseum.

Het jacht is inmiddels weer onderweg naar ruigere oorden.


Nieuweschansbrug beweegbaar

Rijkswaterstaat wil de brug over de Westerwoldse Aa bij Nieuweschans vervangen door een vaste brug. Het is een staande mastroute van stad en provincie Groningen naar de Dollard en de Eems. Er is veel verzet. De werkgroep Noorderschippers van de LVBHB verzet zich samen met het Watersportverbond en tal van andere Nederlandse en Duitse organisaties van watergebruikers. Ook de provincie Groningen is sterk tegen een vaste brug.


Ruimte voor maritieme industrie

De Tweede Kamer heeft op 3 april 2025 de motie van Boomsma c.s. aangenomen die oproept tot het juridisch borgen van ruimte voor kadegebonden bedrijven en bedrijven met een hoge milieucategorie in de komende Nota Ruimte. De maritieme maakindustrie wordt hierin expliciet genoemd als sector van strategisch belang. Met deze motie wordt erkend dat maritieme en offshore bedrijven, vaak afhankelijk van watergebonden locaties en specifieke infrastructuur, onder druk staan door ruimtelijke transformaties.


Beeld: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat vernieuwt hoogteschalen

Rijkswaterstaat is gestart met de vernieuwing van hoogteschalen bij alle rijksbruggen over de hoofdvaarwegen van Gorinchem tot Hoek van Holland. De huidige schalen zijn veelal slecht leesbaar, incompleet of geheel verdwenen. De vernieuwing wordt meteen benut om invulling te geven aan Richtlijnen Vaarwegen om de werkelijke doorvaarthoogte, inclusief schrikhoogte, ten opzichte van de waterstand, correct weer te geven. De vernieuwde bebording is gericht op het verbeteren van de veiligheid en toegankelijkheid van de vaarwegen.


Christiaen Huygens terug naar Den Helder

Afgelopen 27 maart was een bijzondere dag voor het Nationaal Reddingmuseum: de officiële onthulling van de motorvlet Christiaen Huygens. Vijftig jaar na de tragische ramp waarbij deze reddingboot verging tijdens de reddingsactie van de Hasco III, keert zij terug naar Den Helder. Vanaf vandaag is de Christiaen Huygens te bewonderen in het museum, als eerbetoon aan de moed en opoffering van de redders.

Op 27 maart 1975 sloeg het noodlot toe: de Christiaen Huygens verging tijdens een reddingsactie, waarbij twee dappere redders het leven lieten. Deze tragische gebeurtenis heeft een blijvende indruk achtergelaten op de gemeenschap en het reddingwezen in Nederland. Het Nationaal Reddingmuseum heeft zich ingezet om dit aangrijpende verhaal te behouden en met het publiek te delen.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 15


Wijzigingen in examens marifonie

Sinds 2023 is het CBR verantwoordelijk voor de examens voor maritieme radiocommunicatie. Daarbij ontstond de wens om de exameneisen te actualiseren. In januari 2025 is de nieuwe opzet goedgekeurd. Per 1 oktober 2025 gelden deze nieuwe exameneisen voor het Basiscertificaat Marifonie, Marcom-B (Basis + GMDSS) en Marcom-A. Deze week gaan wij in op de veranderingen voor de examens voor het Basiscertificaat (VHF). Volgende weken komen wij terug op de andere wijzigingen.

De opzet van het examen voor het Basiscertificaat Marifonie wijzigt op een aantal punten. Zo stijgt het aantal vragen van 30 naar 40. Elke vraag telt voortaan voor 1 punt (in plaats van 1, 2 of 3 punten). De slaaggrens van 70% blijft gelijk. U moet dus minimaal 28 punten halen. De examentijd blijft 60 minuten. Het examen wordt dus iets uitgebreider, maar de scores worden eerlijker verdeeld over alle vragen en onderwerpen. Het onderwerp 'operationele procedures' weegt relatief het zwaarst mee op het examen, 16 van de 40 vragen gaan over dit onderwerp.
De nieuwe exameneisen zijn inhoudelijk uitgebreider en sluiten beter aan bij de moderne praktijk en internationale standaarden, zoals de Internationale radiocommunicatieprocedures (bijvoorbeeld SAR, on scene, annuleren van valse alarmen). Ook zijn de eisen herschikt en onderverdeeld in meer logische rubrieken. Daar waar dat nodig werd geacht, zijn onderwerpen duidelijker afgebakend en nader uitgewerkt.

Verder is er meer nadruk op de regelgeving, zoals de Europese richtlijnen, het ITU-verdrag, AIS, marifoongebruik in de vaarregels van het BPR en RPR en de Telecommunicatiewet. Naast AIS is er nu ook aandacht voor VDES. De verschillende 'moderne' functies en het gebruik daarvan zijn meer expliciet genoemd.

Het examen wordt iets evenwichtiger, maar niet moeilijker. Moderne functies krijgen daarmee de aandacht die ze in de praktijk al langer verdienen.

Alle onderwerpen die in de nieuwe exameneisen wat nadrukkelijker worden benoemd of meer zijn uitgewerkt komen al aan bod in de diverse cursusboeken die de leerstof voor het Basiscertificaat behandelen. Voor opleiders betekent dit vooral een herschikking en uitbreiding van bestaande thema's – geen compleet nieuwe inhoud.
Volgende week staan we stil bij de wijzigingen in het examen voor Marcom-B, met speciale aandacht voor GMDSS.


Vertraging levering Amsterdams Vaarvignet

Het vaarvignet dat op de meeste binnenwateren van Amsterdam en Weesp verplicht is, blijft de gemoederen bezighouden. Nu blijkt dat de organisatie die de vignetten moet uitgeven de drukte niet aan kan. Bootbezitters die recent een vaarvignet hebben aangeschaft, hebben van de gemeente een bericht ontvangen dat het vanaf de aanvraagdatum maximaal zes weken kan duren voordat het vignet is bezorgd.

Het bedrijf dat de vignetten moet produceren krijgt daarvoor de schuld, maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Het is immers de gemeente die bepaalde dat men voor 1 april een vignet moest hebben aangeschaft om nog in de overgangsregeling met een brandstofmotor op de Amsterdamse wateren te kunnen blijven varen. Men had dus rekening moeten houden met een flink aantal extra aanvragen.


Nieuwe editie Noordzeekust van Imray

Kaart 2120 van Imray is een praktische set van kaarten voor de Nederlandse en Belgische kust. De nieuwe editie is zojuist verschenen en nu uit voorraad leverbaar. De kaarten in de 2120 dekken een groot deel van de Nederlandse en Belgische kustwateren van Nieuwpoort (B) tot en met Texel (NL). De kaarten worden bijeengehouden in een spiraalband die makkelijk open blijft liggen op de juiste pagina.

De 2120 is duurder dan bijvoorbeeld de NL1 van NV Verlag, maar deze dekt een ander gebied (Borkum (D) tot Oostende (B)). De Nederlandse 1801 dekt wel een vergelijkbaar deel van de kust van België en Nederland en is aanzienlijk goedkoper. De 2120 en NL1 zijn onlangs verschenen en dus meer actueel dan de 1801. Kwalitatief zijn alle kaarten goed en de 2120 en NL1 zijn ook gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Dienst der Hydrografie.
De 2120 en de 1801 zijn vergelijkbaar wat betreft afmetingen en groter dan de NL1. De 1801 bevat losse kaartbladen, in de 2120  worden de bladen in een ringband bij elkaar gehouden en de NL1 is een atlas waarbij de kaarten als een boekje in het midden geniet zijn. Zowel de NL1 als de 2120 biedt de mogelijkheid om de kaarten uit de set ook digitaal te gebruiken in een gratis app van de uitgever. 

Het kaartbeeld van Imray kaarten wijkt wel af van het kaartbeeld van de 1800-serie. Het kaartbeeld van de kaartenatlassen van NV Verlag komt meer overeen met het beeld van de 1800. Voor velen is dat prettig. Ons advies is om voor een vaartocht zo veel mogelijk te kiezen voor de kaarten van één uitgever, zodat u zo veel als mogelijk met hetzelfde kaartbeeld werkt. Richting Duitsland, Scandinavië en de Oostzee bieden de kaarten van NV Verlag de beste dekking. Richting België, Frankrijk en verder naar het zuiden bieden zowel Imray als NV Verlag een goede dekking. Ook maakt NV Verlag kaarten voor een groot deel van de Engelse kust. Rond Engeland, Wales, Schotland en Ierland biedt Imray de beste dekking.

Tot slot wijzen wij er nog op dat de Nederlandse 1801 na 1 oktober 2025 komt te vervallen. Er komt geen opvolger in de 1800 serie. Imray heeft vorig jaar aangegeven binnen afzienbare tijd te willen stoppen met de productie van de vaarkaarten. Deze week werd echter bekend dat zij in gesprek zijn met een andere uitgever om de vaarkaarten toch voort te kunnen zetten. Zie het bericht elders in deze nieuwsbrief.

In de voorgaande vergelijking zijn de officiële zeekaarten van de Nederlandse en Belgische Hydrografische Diensten niet meegenomen. Deze kaarten beiden een vergelijkbare dekking, maar zijn meer gericht op de havens waar de beroepsvaart komt, zijn van een groter formaat en zijn  duurder in aanschaf. De British Admiralty werkt samen met deze overheidsdiensten en brengt deze kaarten ook uit onder een eigen en internationaal kaartnummer. 


Benelux Contessa Rally 2025

Ter ere van het 20-jarig jubileum van de Contessazeilers Benelux wordt van 29 tot 31 augustus 2025 in Sint Annaland een bijzonder evenement georganiseerd: de Benelux Contessa Rally 2025. Er wordt geprobeerd minimaal één exemplaar van elk door Jeremy Rogers gebouwde Contessa-model bijeen te brengen. Dit ambitieuze en unieke initiatief heeft de steun van de internationale Contessa-gemeenschap en belooft een mooi en uniek evenement te worden.


Forse prijsstijging Portland Koersplotters

Deze week werd bekend dat de veelgebruikte Portland koersplotters en kaartpassers van Blundell Harling fors in prijs omhoog gaan. De Portland of Bretonse koersplotter met zijn draaibare schijf zijn favoriet bij veel opleiders voor het Klein Vaarbewijs 2. Hoewel er van kandidaten wordt verwacht dat zij hun eigen spullen meebrengen naar het examen, heeft elke examenlocatie van het CBR ook altijd enkele kaartpassers en enkele Portland plotters klaarliggen voor kandidaten die deze vergeten zijn.

Navigeren op de kaart is nuttig, praktisch en velen vinden het ook een leuk onderdeel van het Klein Vaarbewijs 2 of een cursus Kustnavigatie. Op het examen Klein Vaarbewijs 2 kunt u veel punten verdienen als u goed kunt kaartpassen en kunt werken met de koersplotter en kaartpasser. Maar het gebruik van een koersplotter en echte kaart passer zijn niet verplicht. U mag ook andere instrumenten gebruiken om een koers uit te zetten of een afstand op te meten. Bijvoorbeeld een parallel liniaal of twee navigatiedriehoeken zijn ook geschikt. En in plaats van een kaartpasser voldoet een gewone, maar goede schoolpasser ook. Op het examen mag u deze ook gewoon gebruiken. Ze worden wel gecontroleerd dat u er geen aantekeningen op heeft gezet.

Dat u vrij bent in uw keuze welke hulpmiddelen te gebruiken biedt u de mogelijkheid om kosten te besparen. Zo kunt u in de Vaarwinkel ook een Portland plotter bestellen in combinatie met een goede schoolpasser. En wie weet hoe een koers uit te zetten of een peiling af te lezen met twee navigatie driehoeken, kan dat net zo goed met twee geodriehoeken van school. Overleg wel even met uw opleider. Tijdens de lessen is meestal alleen tijd om maar één manier van kaartpassen te behandelen en dat is vrijwel altijd de manier van werken met de Portland koersplotter en een single hand kaartpasser.

Voor wie toch een koersplotter wil in combinatie met een kaartpasser kan overwegen de set aan te schaffen in combinatie met een 8-inch single hand kaartpasser. Deze set is namelijk (nog) niet in prijs gestegen en daardoor goedkoper dan de standaard set van plotter met 7-inch single hand passer.


Heesen Yachts overgenomen

De ondernemer en miljardair Laurens Last heeft Heesen Yachts overgenomen. Hiermee is de Brabantse werf terug in Nederlandse handen. Deze overname van Heesen versterkt de financiële basis van het bedrijf en verzekert de continuïteit.

Deze overname is meer dan een investering - het is een droom, aldus Last. Heesen vertegenwoordigt het summum van Nederlandse engineering en maritiem vakmanschap. Ik ben vereerd dat ik eigenaar mag worden en ervoor mag zorgen dat het merk blijft bloeien voor de komende generaties.


Redding voor Fairline Yachts

Het lijkt een trend te worden; rijke succesvolle ondernemers die een eigen superjachtwerf kopen. In Engeland werd deze week bekend dat Fairline Yachts, dat lange tijd in zwaar weer zat, wordt overgenomen door Bronzewood Capital onder leiding van David Buchler. Buchler was onder meer de vice-voorzitter van voetbalclub Tottenham Hotspur en kan bogen op een lange lijst van succesvolle overnames en herstructering van bedrijven in problemen. Ervaring die bij het eerder failliet verklaarde Fairline goed van pas zal komen.


Imray samen met Freytag & Berndt

Toen Imray vorig jaar bekend maakte dat zij van plan waren op termijn te willen stoppen met de productie van de populaire vaarkaarten ging er toch een schok door de sector. Het Engelse Imray Laurie Norie & Wilson maakt al sinds mensenheugenis vaarkaarten die wereldwijd bekendheid genieten. De afgelopen jaren had men juist geïnvesteerd in een moderne manier van produceren waarbij de kaarten in relatief kleine oplagen en in eigen beheer gedrukt werden. Waarmee het voorraad risico werd verkleind en de actualiteit van de kaarten juist werd verbeterd. De uitgever gaf aan zich toe te willen leggen op de productie van de Imray vaargidsen en andere boeken, maar open te staan voor een overname of andere vorm van samenwerking om de vaarkaarten voort te kunnen zetten.

Deze week werd bekend dat Imray en de Oostenrijke kaartenmakers van Freytag & Berndt een intentie-overeenkomst zijn aangegaan om een joint venture op te richten. Een samenwerking die er op gericht is de beschikbaarheid en ontwikkeling van de kaarten én boeken te garanderen. De kennis en ervaring van Imray worden op deze manier gebundeld met die van Freytag & Berndt. De nieuwe gezamenlijke onderneming zal gevestigd worden in Wenen. 

Carl Rauch, directeur van Freytag & Berndt stelt dat het voor hen een belangrijke stap is. "Tot nu toe waren wij vooral actief met landkaarten. Met deze stap vullen wij letterlijk een gat in ons aanbod van kaarten."


Opnieuw rumour bij watersportdiploma's

Vorig jaar werd de wereld van de vaarscholen flink opgeschud. Met de komst van het Nationaal Watersportdiploma (NWD) brak een aantal vooraanstaande zeilscholen en vaaropleiders met de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Achter deze splitsing bleek een diepgaand meningsverschil te zitten. Voor de consument, voornamelijk kinderen die willen leren zeilen en hun ouders, werd het er niet duidelijker op. 

Deze week werd bekend dat het Watersportverbond de voorlopige erkenning van het NWD heeft omgezet in een 'landelijke erkenning'. Op weg naar één uniform erkend diplomasysteem op korte termijn, zoals het Watersportverbond zelf stelt. Waarmee de bond afscheid lijkt te nemen van de CWO.

De HISWA branche-organisatie waarbij vele vaarscholen zijn aangesloten, reageert onaangenaam verrast. We waren er bijna uit maar hadden een meningsverschil over 3 of 4 inhoudelijke onderwerpen. Deze onderwerpen horen thuis op de tafel van de Stichting CWO waar de HISWA en het Watersportverbond al 30 jaar samenwerken. Die vergadering moet nog plaatsvinden. Onbegrijpelijk dat vooruitlopend daarop dit nieuws zonder afstemming naar buiten komt. We gaan eerst in overleg met onze leden.


Beeld: Waterkaarten App

Aftrap vaarseizoen in Biddinghuizen

Afgelopen weekend trapten de Waterkaarten App, Smartmarine, Marinminds en vele anderen het vaarseizoen af met een gezellige bijeenkomst in Biddinghuizen bij jachthaven Molencaten Flevostrand. 

In de maand april kunt u een jaarlicentie voor de Waterkaarten App kopen of verlengen met maar liefst 20% korting. U gaat dan goed voorbereid het water op met Nederlands populairste navigatie app.




aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.