Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 2


Bron: ADAC

Toekomst Duits Vaarbewijs ter discussie

In Duitsland staat momenteel het Duitse Sportführerschein, het Duitse Klein Vaarbewijs, ter discussie. Op dit moment bestaan er in Duitsland nog twee soorten vaarbewijzen. Eén voor de binnenwateren en één voor op zee. Deze worden door de overheid uitgegeven nadat men een examen heeft afgelegd. Min of meer vergelijkbaar met de werkwijze in Nederland. De Duitse overheid heeft nu echter het idee geopperd om het overheids vaarbewijs te vervangen voor een stelsel van vaarbewijzen die worden uitgegeven door alle watersportbonden. De overheid heeft daarover al gesprekken gevoerd met Bundesverband Wassersportwirtschaft (BVWW), Deutschen Motoryachtverband (DMYV), Deutschen Segler-Verband (DSV), Verband Deutscher Sportbootschulen (VDS) en het Verband Deutscher Wassersportschulen (VDWS) alsmede met de ADAC (de Duitse zusterorganisatie van de ANWB).

Tot op heden zijn alleen de DSV en de DMYV door de Duitse overheid betrokken bij de opleiding, examinering en uitgifte van diploma's. Het idee is nu dat alle bonden straks zelf kunnen opleiden, examineren en diploma's en vaarbewijzen mogen uitgeven en dat de overheid toeziet op de exameneisen en de kwaliteit van de examinering. De gedachte daarachter is de bonden dichter bij de doelgroep staan en beter kunnen inspelen op de behoeften van de watersporters.

Verder wordt er ook gesproken over het idee om op de binnenwateren geen vaarbewijs meer te eisen voor zeilboten. Op sommige Duitse binnenwateren is momenteel wel een vaarbewijs verplicht voor bepaalde zeilboten.

De ADAC heeft over dit onderwerp een onderzoek gedaan onder haar leden. Opvallend is dat een meerderheid niets ziet in een Verbondsvaarbewijs. Ook was een overgrote meerderheid (80%) van mening dat de Duitse vaarbewijzen internationaal erkend moeten worden en houders dus een ICC krijgen. De leden zijn vooral bang dat dezelfde kwaliteit te waarborden erg veel inspanning van de bonden zal vergen en men is er bang voor dat de nieuwe bewijzen dan ook niet een internationale erkenning zullen krijgen.

Achtergrond bij de genoemde discussie is dat de centrale overheid bezig is om diverse regels voor de watersport te vatten in één nieuwe wet voor de pleziervaart.

In internationaal verband is tussen diverse Europese landen afgesproken dat zij elkaars vaarbewijzen erkennen. En dat ingezetenen van een land in een ander land mogen varen met het type schip waarvoor zij in eigen land een vaarbewijs moeten hebben. In Nederland is dat bijvoorbeeld voor pleziervaartuigen langer dan van 15 tot 25 meter of die sneller kunnen varen dan 20 km/uur. U mag met uw Nederlandse Klein Vaarbewijs met een schip onder Nederlandse vlag ook in Duitsland varen. En vaart u in Duitsland met een schip waarvoor in Nederland geen vaarbewijs verplicht is dan mag dat in Duitsland in principe ook. Uitgezonderd specifieke regels voor bepaalde schepen op bepaalde vaarwateren, zoals op de Rijn. Veranderingen in het Duitse systeem van vaarbewijzen zal dus niet direct consequenties hebben voor schippers uit Nederland of België.


Meerdaagse vaartochten

Wie enkel de inhoudsopgave van het vaarrouteboek Meerdaagse tochten met de sloep leest snapt waarom het varen met een sloep zo populair is geworden. Doordat de afmetingen van een sloep vaak zijn en vooral geen grote doorvaarthoogte nodig heeft zijn bestemmingen bereikbaar die met een 'gewoon' kajuitjacht niet mogelijk zijn. En de auteurs van het boek tonen overduidelijk aan dat meerdaagse tochten door heel Nederland ook zonder kajuit gewoon mogelijk zijn. Tot aan de Waddeneilanden toe. Mits de boot en bemanning het aankunnen. Kortom sloepvaren biedt een breed scala aan mogelijkheden en inmiddels zijn er ook genoeg gebruikte sloepen te koop voor een niet al te hoge prijs wat de instap in de watersport voor velen mogelijk maakt.

Voor wie het 'rondje door de polder' wel gezien heeft, vindt in het genoemde boek een groot aantal lange en langere vaarroutes die allemaal met een sloep of niet al te groot motorjacht zijn te bevaren.


Rosalin Kuiper bevalt van dochter

Zeilster Rosalin Kuiper is moeder geworden. ''Hoera! Onze prachtige dochter Feis Bodine Paulides Kuiper is geboren op 17 december. We zijn dolgelukkig en helemaal verliefd," aldus Rosalin, die volgend jaar als schipper met een IMOCA-zeilboot aan The Ocean Race Europe zal deelnemen.

Mede namens de Vaarwijzer redactie natuurlijk van harte gefeliciteerd !


Bootveiling verder als Boatauction

Botenveiling website Bootveiling gaat verder als Boatauction.com. De website was onder deze naam al internationaal actief en om deze koers te versterken is besloten om dus voortaan verder te gaan onder de naam Boatauction.com. En om dat te vieren is de website gelijk in een nieuwe jas gestoken. Hiermee wil het bedrijf de positie als de beste plaats om uw boot te verkopen en uw volgende droomschip te vinden versterken.


Recordpoging cursus Vaarbewijs

Komende zaterdag 11 januari is het zo ver, dan start de recordpoging van opleider Vaarplezier om met zo veel mogelijk mensen in één keer een cursus te doen voor het Klein Vaarbewijs 1. Zij hebben daarvoor maar liefst het DeLaMar theater in Amsterdam afgehuurd en er is nog plek.

Tijdens de dag wordt de theorie behandelt. Op een later tijdstip volgt u in kleine groepjes een praktijkdag op één van de schepen van Vaarplezier. Tijdens deze praktijkdag komt ook alle leerstof weer langs. U regelt vervolgens zelf de inschrijving voor het examen bij het CBR. De recordpoging is dus feitelijk een gezamenlijke theoriedag waarin de gehele leerstof voor het examen wordt besproken en u tips en aanwijzingen krijgt. 

Wie in één keer voor vier personen reserveert krijgt 4 lesboeken gratis. Anders moet u los nog een lesboek voor het vaarbewijs kopen.


Roeiend naar de overkant

Ondertussen ergens midden op de Atlantische Oceaan ... zwoegt het Team Row4Cancer met onder andere Mark Slats als deelnemer in de Worlds Toughest Row, de loodzware roeiprestatietocht over de Atlantische Oceaan. Een uitdaging die de roeiers van het Canarische eiland La Gomera naar Antigua brengt. De jaarlijkse race begon begin december en er doen tot 30 teams van over de hele wereld mee. Twee keer eerder al deed Mark mee en won. Eén keer solo en één keer als duo. Mark verpletterde in 2017 het solo wereldrecord met 19 dagen door na 30 dagen, 7 uur en 49 minuten aan te komen in Antigua. Dit keer roeit hij met een grotere boot en zijn er 4 roeiers aan boord. Uiteraard gaan de mannen voor de winst. Inmiddels hebben de mannen er al meer dan 2.200 mijl opzitten en zijn dus ver over de helft en liggen al een tijd op kop.

The World's Toughest Row biedt een internationaal platform voor elk team om geld in te zamelen voor het goede doel van hun keuze. Elk team of individu kan een goed doel kiezen dat hen nauw aan het hart ligt en hen vaak in staat stelt om vol te houden en gemotiveerd te blijven tijdens de uitdagende momenten op zee. Mark en zijn Team Row4Cancer zamelen geld in voor het Prinses Máxima Centrum. Hoe snel de mannen ook roeien, het doel om € 100.000 op te halen lijkt nog best ver weg. Daarom roepen wij u op om Mark en zijn team te steunen en vandaag nog een bijdrage over te maken; klik hier ...

De missie van het Prinses Máxima Centrum is ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Daarbij hebben zij en Team Row4Cancer uw steun hard nodig

Over zijn eerdere avonturen schreef Mark Slats het indrukwekkende boek Held op Zee. Helaas is dat boek uitverkocht. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.