Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 3


Noodvuurwerk

De jaarwisseling ligt al weer even achter ons, maar dat maakt het onderwerp 'wat te doen met noodvuurwerkt dat over datum is?' niet minder actueel. De redactie van Zeilen nam de proef op de som en het bleek nog niet zo makkelijk om van verlopen noodvuurwerk af te komen. De beste en eigenlijk ook meest logische optie bleek te zijn om dit tegen betaling van een klein bedrag in te leveren bij een verkooppunt van noodsignalen. Meestal een fysieke watersportwinkel. De meeste van deze verkooppunten hebben daarvoor een contract met een gespecialiseerde verwerker. U weet dan dat het op een verantwoorde en veilige manier wordt afgevoerd en verwerkt. U leest er meer over in het blad Zeilen van deze maand.

Wat wel opvallend is, is dat dit onderwerp eigenlijk al zo oud is als wij ons kunnen herinneren. En dat gemeentelijke afvalstations en de Politie het nog steeds ook niet precies weten. Het komt daarom dus nog steeds voor dat watersporters die zich daar melden met hun oude noodsignalen daar van het spreekwoordelijke kastje naar de bekende muur worden gestuurd. Op sociale media komt dit onderwerp daarom met regelmaat weer terug en helaas worden daar dan vaak de meest vreemde adviezen gegeven.

Afsteken met de jaarwisseling is uiteraard de meest gehoorde opmerking. Wij zijn daar uiteraard geen voorstander van. Overjarig noodvuurwerk is niet meer betrouwbaar en er blijft nog steeds afval over dat u waarvan u op de juiste manier af moet. Daar staat tegen over dat wij het wel een goed idee vinden om noodvuurwerk dat binnenkort over de datum is, tijdens een georganiseerde veiligheidstraining af te steken. Net als een brandblusser is het fijn om te weten hoe iets werkt en ingeval van nood niet eerst de gebruiksaanwijzing te hoeven lezen. En onder begeleiding leert u ook wat u wel en beslist niet moet doen.

Handstakellicht

Een flare of handstakellicht is een noodsignaal dat u in de hand houdt en gedurende een vrij korte tijd een heel fel licht geeft. Bedoeld om op het water in geval van nood de aandacht te trekken van een passerend schip of bijvoorbeeld een overvliegende helicopter. In veel wedstrijdregels op open water is nog steeds bepaald dat onder andere een minimum aantal flares aan boord moet zijn. 

Aan dergelijke flares kleven echter diverse nadelen. Ze worden heet, het felle licht kan de ogen beschadigen en ze branden inderdaad heel fel, maar ook best kort. En ze zijn slechts een aantal jaren houdbaar.

Gelukkig bestaat er ook een modern alternatief; een felle LED lamp op een sterke batterij die enkele uren kan blijven branden. Deze wordt niet heet, heeft een langere houdbaarheid en de werking kan ook getest worden. En wat ook wel zo makkelijk is. Een dergelijk noodsignaal kan gewoon per post verzonden worden. Noodvuurwerk kan en mag dat niet.

De lichtgewicht elektronische RescueMe EDF1 nood flare is 40% kleiner dan vergelijkbare apparaten en biedt gebruikers een veilige en duurzame oplossing voor zichtalarmering en -signalering in een noodsituatie. En kan maar liefst 6 uur branden.


Een rustig reddingsjaar

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een relatief rustig reddingsjaar, met gemiddeld minder hulpvragen dan de afgelopen jaren. Tegelijkertijd was het door het 200-jarig jubileum een jaar waarin verleden en toekomst meer dan ooit samen kwamen.

Afgelopen jaar werden 3.016 personen (3.546 in 2023) en 125 dieren door de reddingboten veilig aan wal gebracht. De 45 reddingstations werden in totaal 2.053 keer (2.381 in 2023) gealarmeerd voor zoek- en reddingsacties. De 24 vrijwillige operators van het telefonisch KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) hebben afgelopen jaar 1.084 (1.183 in 2023) vragen van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen telefonisch afgehandeld. In ruim 20% van de gevallen kon de hulpvraag op afstand, dus telefonisch, worden opgelost.


Hollandia Watersportboeken overgenomen

In Nederland is er eigenlijk maar één echte uitgever die in watersportboeken is gespecialiseerd en dat is Hollandia. Hollandia is eigendom van Uitgeverij Gottmer. Gottmer heeft in de afgelopen jaren flink in het fonds van Hollandia geïnvesteerd. Zo werden de bekende Leidraad boeken overgenomen van Het Goede Boek evenals de watersportboeken van De Alk & Heijnen. Meer recent zijn de cursusboeken van de ANWB voor onder andere het Klein Vaarbewijs overgegaan naar Hollandia en nam men de Examentraining voor het Klein Vaarbewijs over van Promanent. Ook werd de Vaarbewijs Academy overgenomen en omgebouwd naar een online leeromgeving voor de watersporter. Ook het blad Zeilen is al weer vele jaren eigendom van Gottmer.

Deze week werd bekend dat Hollandia en Vaarbewijs Academy samen met Domenicus reisboeken en de andere life-style fondsen van Gottmer worden overgenomen door HarperCollins Holland in Amsterdam. Gottmer gaat verder met de kinderboeken, waaronder de bekende Rupsje Nooitgenoeg reeks.

De medewerkers van Hollandia en de auteurs gaan mee over naar Harper Collins. En Hollandia maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om een aantal nieuwe titels en nieuwe edities van bestaande boeken aan te kondigen. Deze zullen de komende maanden verschijnen. 

Het blad Zeilen blijft buiten deze overname, maar zal ook buiten Gottmer verder gaan. De details daarover zijn nog niet bekendgemaakt. Uiteraard zullen wij u hierover informeren zodra er meer bekend is.

Redactioneel commentaar: In het persbericht over de overname wordt de watersport nadrukkelijk genoemd. Het is een interessante ontwikkeling dat een grote internationale uitgever deze stap waagt. De markt voor Nederlandstalige boeken is vrij bescheiden en een deel van de beschikbare titels betreffen vertalingen van Engelse of Duitse boeken. HarperCollins heeft zelf eigenlijk geen watersportboeken dus met de overname van Hollandia betreed de uitgeverij een nieuwe markt. 

HarperCollins, één van de vijf grootste uitgevers wereldwijd, is weer onderdeel van het grote Amerikaanse News Corp dat onder andere eigenaar is van bekende namen als de Wall Street Journal, The Sun en bijvoorbeeld The Times. 


Dreigend drinkwatertekort aangepakt

Exacte locaties aanwijzen waar drinkwater gewonnen kan worden. Obstakels wegnemen om drinkwaterbedrijven makkelijker een vergunning te geven om water op te pompen. Dit zijn slechts enkele acties uit het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023 – 2030 dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) deze week naar de Tweede Kamer zond. Dit programma is opgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Minister Madlener: "We kennen ons land allemaal als een land waar er water in overvloed is. Ik vind het dan ook niet uit te leggen dat het RIVM toch heeft moeten concluderen dat er in 2030 een drinkwatertekort ontstaat, als we niets doen. Dus gaan we er juist wél iets aan doen. Ik ben enorm trots op alle betrokkenen die acties hebben afgesproken waardoor er ook in 2030 voldoende drinkwater is. Dit zijn namelijk geen makkelijke keuzes: als een provincie een gebied aanwijst voor drinkwaterwinning, levert dat beperkingen op voor andere gebruikers. Ondanks het grote belang van drinkwater is dit elke keer weer een moeilijke afweging."


Optimum Starthorloges

Wie naar zeilwedstrijden kijkt of meedoet kent ze vast wel. Die grote rond starthorloges van OptimumTime. OptimumTime is opgericht door Tim en Tracey Hawkins. Tim is klokkenmaker en wilde Tracey als paardrijdster helpen de beste tijden te rijden. Als kind had Tim ook veel gezeild en hij zag snel in dat een goede timing ook op het water van groot belang is. Zo ontstond het iconische ontwerp van het grote gele starthorloge welke niet veel later de voor zeilers zo belangrijke 'sync' functie kreeg. Zijn klokken werden een groot succes. De starthorloges van OptimumTime worden gebruikt door wedstrijdzeilers over heel de wereld. Waaronder Sir Ben Ainslie en meer dan 75% van alle medaille winnaars tijdens de Olympische zeil- en paardrijwedstrijden in Tokyo vertrouwden op een horloge van OptimumTime.

De starthorloges zijn inmiddels niet meer alleen in het geel leverbaar en sinds kort ook te bestellen in de Vaarwinkel. Veel gebruikt in open boten en door catamaranzeilers, maar eigenlijk te gebruiken door elke wedstrijdzeiler. De grote display van dit horloge is makkelijk af te lezen. Ook van een afstand. De display is te draaien, zodat deze altijd goed is af te lezen. Met de elastische band is het horloge makkelijk om de pols te dragen of bijvoorbeeld aan de giek vast te maken. De band is lang genoeg om ook over zeilkleding of wetsuit te dragen. Makkelijk te bedienen met de grote knoppen. Ook met zeilhandschoenen aan en verkleumde vingers. Met de synchronisatie knop stelt u het horloge makkelijk gelijk met de startprocedure op het startschip. Elke mogelijke startfunctie is mogelijk met dit horloge.


Nationale Bruggenbank

Rijkswaterstaat moet de komende dertig jaar tientallen verouderde bruggen, viaducten en wegen vervangen of renoveren. Het materiaal hoeft niet weggegooid te worden, want 80 procent ervan is herbruikbaar. Om grote onderdelen te kunnen recyclen, worden die vanaf 2026 tijdelijk opgeslagen en opgeknapt op een schiereiland in de Zeehaven van Dordrecht.

Om bruggen een tweede leven te geven heeft Rijkswaterstaat al in 2021 de Nationale Bruggenbank gelanceerd. Daar komen vraag en aanbod van overheden samen, om hergebruik zo makkelijk mogelijk te maken. Veel onderdelen kunnen opgeknapt en gerecycled worden. Maar omdat niet alle projecten tegelijk lopen, is een eigen werfterrein nodig om die tijdelijk op te slaan en te renoveren. Dat werfterrein is nu gevonden in Dordrecht.


Saffier Yachts onthult wereldprimeur

Van 18 tot 26 januari 2025 opent boot Düsseldorf opnieuw haar deuren als 's werelds grootste indoorbeurs voor jachten en watersport. Saffier Yachts grijpt deze gelegenheid aan om vier van hun toonaangevende modellen te presenteren, waaronder de wereldprimeur van de Saffier SL46 MED. De Saffier SL46 MED is de nieuwste toevoeging aan de vloot van Saffier Yachts. Dit model is ontworpen voor ultiem comfort, indrukwekkende prestaties en eenvoudige bediening voor solozeilers.


Recordpoging cursus Vaarbewijs

Afgelopen zaterdag kwamen in het DeLaMar theater in Amsterdam 200 cursisten samen voor een theoriedag voor het Klein Vaarbewijs. Tegelijk was het ook een recordpoging om met zo veel mogelijk mensen tegelijk een cursus Klein Vaarbewijs te doen. Tweehonderd is een record, maar helaas niet het beoogde aantal van 750, vanwege 750 jaar Amsterdam, maar toch een indrukwekkende prestatie.

Hoewel ... nog voor de invoering van het verplichte Klein Vaarbewijs en zelfs nog voor het eerste landelijke examen was er al Teleac dat een landelijke cursus inclusief examen aanbod voor het toen dus nog aankomende Klein Vaarbewijs. Elke week les op de televisie en aanvullend een les op de landelijke radio. Compleet met cursusboek. En daarna met zijn allen naar het eerste landelijke examen in Rotterdam. Het record van allemaal tegelijk een cursus Klein Vaarbewijs ligt dus eigenlijk  bij Teleac. Na het behalen van het examen kreeg je vervolgens een certificaat en toen later het Klein Vaarbewijs was ingevoerd kon je dat omzetten naar het echte Klein Vaarbewijs.

Van dat eerste examen bestaat overigens nog een foto; klik hier ... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.