Nieuwe ANWB Wateralmanakken De nieuwe ANWB Wateralmanakken zijn verschenen en inmiddels direct uit voorraad leverbaar. ANWB Wateralmanak deel 1 bevat alle vaarregels voor Nederland en België en verschijnt elke twee jaar. Kajuitjachten en beroepsvaart moeten verplicht de meest recente versie van de geldende vaarregels aan boord hebben. Omdat in deel 1 2025-2026 alle vaarregels voor België en Nederland staan voldoet u met deel 1 aan boord overal aan de eis om de geldende regels aan boord te hebben. ANWB Wateralmanak deel 2 bevat alle gegevens van bruggen, sluizen, havens en vaarwegen in Nederland en België. Van de bruggen en sluizen worden niet alleen de afmetingen en bijzonderheden beschreven maar ook de bedieningstijden voor het gehele jaar. Bij havens vindt u de contactgegevens en alle gegevens over de faciliteiten die in de haven beschikbaar zijn. Evenals actuele prijzen voor bijvoorbeeld passanten. Per vaarwater worden bijzonderheden beschreven en krijgt u informatie die relevant is voor het bevaren van die wateren. De nieuwe ANWB Wateratlassen bevatten nu ook de belangrijkste gegevens uit de ANWB Wateralmanak deel 2. Dat zijn de faciliteiten en locatie van de havens, de afmetingen van sluizen en bruggen en de bedieningstijden. Wie meer gedetailleerde informatie wil, heeft baat bij de ANWB Wateralmanak deel 2. Wie zonder deze informatie kan heeft in principe voldoende aan de informatie die in de Wateratlas voor dat deel van Nederland staat. Er is geen Wateratlas voor België. Wie in België vaart heeft dus ook baat bij de ANWB Wateralmanak deel 2. Gebruik onderstaande kortingscode voor gratis verzending binnen Nederland of € 1,95 euro korting op de verzendkosten voor verzending buiten Nederland. Deze korting geldt als u één almanak koopt of beiden tegelijk. Kortingscode: WATERALMANAK Let op: gebruik hoofdletters. Code is geldig in februari en maart 2025. |
Wat een flauwekul reaktie van jullie op de wc-op-slot.
BeantwoordenVerwijderenHet gaat wel degelijk om een grote vervuiling. Reken maar eens uit.
Gevaarlijk? Gewoon onderhoud toch?
Zet maar eens in op alternatieven. Daar heb ik nog vrij weinig van gezien.
Reageren mag altijd, maar kom dan met inhoudelijke argumenten. Kwalificaties als flauwekul kunnen wij niet zo veel mee en dat brengt de discussie dus niet verder.
VerwijderenEr zijn inmiddels diverse onderzoeken gedaan naar de vervuiling veroorzaakt door het boordtoilet en dat blijkt op het totaal mee te vallen. Wij laten het rekenwerk dus graag over aan de deskundigen. Er is een grotere winst te halen door andere bronnen van vervuiling van het oppervlaktewater aan te pakken.
Als een afsluiter met een zegel dicht zit, kan je deze voor onderhoud niet even open en dicht doen. Ook niet als de boot voor de winter op de kant staat.
Dicht is dan dicht, tenzij je het zegel verbreekt, maar dat is nu juist niet de bedoeling van de verzegel plicht. Datzelfde probleem hebben straks schepen die ook af en toe op zee varen. Daar geldt straks die verplichting weer niet.
Wij hebben wel eerder mogelijke alternatieven besproken en verwijzen ook naar artikelen over dit onderwerp als het bijvoorbeeld op een andere website of in een blad aan bod komt. De laatste keer was, meen ik een proef die Zeilen heeft gedaan met diverse mensen die een tijd één van de alternatieven aan boord hebben getest. Helaas blijven aan die alternatieven nog veel nadelen kleven, waardoor ze net als een vuilwatertank niet massaal aan slaan.
Wij zijn helemaal voor schoon water, maar wij zijn tegen onpraktische maatregelen die het één specifieke groep onevenredig lastig maken.