Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 14


Zeekaart 1801 (Noordzeekust) vervalt

Vorige week schreven wij over het voornemen van de Dienst der Hydrografie om de Hydrografische kaartenset 1801 vanaf 1 oktober 2025 te laten vervallen. Wij kregen nog wel wat reacties en vragen. Vandaar dat wij er nog even op terugkomen.

Wat betekent dit voor u?
Dat betekent dat u nog dit seizoen zonder problemen gebruik kunt blijven maken van de 1801 en dat deze ook nog te bestellen zal zijn. Tot 1 oktober kunt u de kaart ook bijwerken met de Berichten aan Zeevarenden (BAZ). Pas na 1 oktober zullen er geen BAZ voor deze kaart meer verschijnen en zal de kaart ook niet meer verkocht worden.

Waarom vervalt deze kaart?
De Hydrografie merkt dat de 1801 minder verkocht wordt omdat veel schepen tegenwoordig kiezen voor een kaartplotter of een ander digitaal systeem. Daardoor neemt de afzet steeds verder af. En omdat er voldoende alternatieven zijn heeft men besloten de 1801 dus te laten vervallen.

Wat zijn de alternatieven dan?
Er zijn alternatieven in de vorm van officiële zeekaarten, zoals de zeekaarten 1630, 1631, 1632 en 1633. Maar er zijn ook kaarten van commerciële uitgevers zoals de NL 1 Noordzeekust van NV Verlag of bijvoorbeeld de nieuwe Wateratlassen van de ANWB, waarin de Nederlandse kustwateren ook zijn opgenomen.

Voor de pleziervaart hebben de officiële zeekaarten als nadeel dat deze flink duurder zijn en dat zij een groot formaat (A0) hebben. Voordeel is wel dat dit printed-on-demand kaarten zijn en dan zijn bijgewerkt tot het moment van printen. Houdt u in het hoogseizoen wel rekening met een productietijd die soms kan oplopen tot 2 weken.

Voordeel van de speciale jachtenkaarten zoals de NL1, kaarten van Imray of de ANWB Wateratlassen is dat deze de watersporter als doelgroep hebben en dat de kaarten of atlassen voordeliger zijn in de aanschaf. De ANWB geeft geen correcties uit en NV Verlag en Imray publiceren wel correcties, maar deze lopen altijd achter in vergelijking met de Scheepvaartberichten en de BAZ. Zelf bijwerken met de BAZ voor de officiële zeekaarten is wel mogelijk, maar vraagt meer uitzoekwerk.

Moet ik nu overstappen op een digitale kaart?
Veel schepen varen al rond met een kaartplotter of een digitale kaart op tablet of laptop. Toch is een papieren kaart aan boord wel een veilig gevoel en een papieren kaart geeft voor de meeste mensen ook een beter overzicht dan een scherm. Een digitale kaart is een prima hulpmiddel. Een kaartenatlas zoals de NL 1 van NV Verlag komt ook nog eens compleet met een licentie om de kaarten uit deze atlas digitaal te gebruiken. Dat kan in de gratis navigatie app van NV Verlag en zelfs ook in het WinGPS navigatieprogramma. De NL 1 biedt dus het voordeel van beide werelden in één koop. 

Kan ik de 1801 ook na 1 oktober nog bijwerken?
Ja dat kan. De BAZ blijven verschijnen voor de andere zeekaarten van de Nederlandse kust. De berichten voor deze kaarten zijn met wat extra uitzoekwerk ook toe te passen op de kaarten van de 1801. Alleen er verschijnen soms ook correctiebladen die bedoeld zijn om te printen en op de kaart te plakken. Dit als in een gebied heel veel wijzigingen zijn. Deze bladen verschijnen straks niet meer voor de 1801 en die voor de andere kaarten zijn niet één-op-één te gebruiken op de 1801. Ons advies is om na 1 oktober te kiezen voor één van de alternatieven.

Wat kunt u adviseren?
Kaartenatlas NL 1 Noordzeekust van NV Verlag is net verschenen in de nieuwe editie voor 2025. Deze is helemaal bijgewerkt en zoals gezegd krijgt u bij deze atlas ook een licentie om de kaarten uit de atlas dit jaar te gebruiken in de gratis navigatie app van NV Verlag. Als u overweegt een kaart aan te schaffen voor de Noordzeekust, dan is deze atlas ons advies. Heeft u al een 1801 dan kunt u daar dit seizoen nog prima mee verder varen, mits u deze maar bijwerkt met de BAZ.


Sneek-in-water

Het Starteiland in het Sneekermeer vormt tijdens het Pinksterweekend op 7 en 8 juni 2025 de thuishaven voor een nieuw watersportevenement: 'Sneek-in-water'. Als bezoeker kunt u met de meest uiteenlopende boten proefvaren, een vaarclinic of workshop volgen. Zeilen, surfen of suppen. ''Naast allerlei activiteiten, leuk ook voor de jongere bezoekers, hebben we een gevarieerd aanbod aan nieuwe- en gebruikte boten. Er komt een aparte occasionsteiger en daar kunnen naast de makelaars ook particulieren hun boot afmeren om zelf te verkopen,'' aldus Robbert Evers, één van de initiatiefnemers van het in-water event. ''De focus ligt op de boten die je veel op de Friese wateren tegenkomt. Sloepen, tenders, dagzeilers, kajuitzeiljachten maar ook (stalen) motorkruisers.''


Beeld: Vaarwijzer

Controle op gebruik antifouling

Op veel jachthavens wordt hard gewerkt aan het vaarklaar maken van pleziervaartuigen, waaronder het aanbrengen van antifouling. Inspecteurs van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voeren controles uit op het gebruik van de juiste aangroeiwerende verf. Niet alle middelen zijn toegestaan. Ook uit andere regio's bereiken ons berichten dat er actief gecontroleerd wordt.

Veel verboden middelen zijn nog wel online te koop. Dit komt omdat de eisen binnen Europa verschillen. In Nederland moet een antifouling worden toegelaten door het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Ook hebben mensen soms nog oude potten staan en gebruiken die om nog even een extra laag op te zetten. Gebruikt u een middel dat niet door het Ctgb is goedgekeurd voor pleziervaartuigen, dan bent u in overtreding en riskeert u een boete én moet de aangebrachte laag antifouling van de boot worden verwijderd.


Ruimte voor de rivier

Rivieren zijn belangrijk voor Nederland: ze voeren te veel water af, ze zijn economisch belangrijk als vaarweg voor schepen, ze zijn een fijne leefomgeving voor dieren, planten en mensen, ze zorgen dat gewassen en natuur kunnen groeien én soms wordt er drinkwater uit gewonnen. Deze week werd een plan gelanceerd dat moet zorgen dat dit ook in de toekomst blijft gebeuren; het programma Ruimte voor de Rivier 2.0.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking tussen Rijk en regio. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat): "Ruimte voor de Rivier 2.0 is een fantastisch plan, we houden Nederland hiermee veiliger dan ooit. Tegelijkertijd zorgen we dat ook in drogere periodes de rivieren bevaarbaar blijven en dat we in die tijd het zoet water beter kunnen verdelen en gebruiken."

Het rivierengebied staat voor meerdere uitdagingen. Zo is er vaker meer water om af te voeren, wat wordt veroorzaakt door hevigere regenbuien (zowel in Nederland als in het buitenland) of door sneller smeltende gletsjers. Ook in die periodes moet Nederland beschermd zijn tegen overstromingen. Tegelijkertijd komt het ook vaker voor dat er een tijd geen regen valt, waardoor er minder water in de rivieren zit. Gevolg hiervan is bijvoorbeeld dat de scheepvaart niet altijd meer goed kan varen of dat gebieden met natuur en landbouw uitdrogen.

Met het programma Ruimte voor de Rivier 2.0 worden uitdagingen opgepakt op het gebied van waterafvoer, bevaarbaarheid, verdroging van landbouw en natuur, waterkwaliteit, zoetwaterverdeling, drinkwatervoorziening en recreatie. De samenwerkende partijen zijn overeengekomen om daarvoor de komende decennia het rivierengebied anders in te richten.
Het rivierengebied opnieuw inrichten kost ruimte. In 2026 moeten er keuzes worden gemaakt. Dat zijn keuzes over waar er extra ruimte voor de rivier wordt gecreëerd en over hoe uitslijting van de rivierbodem wordt tegengegaan.


Duurzaam varen in 2025

Is uw schip al weer klaar voor het nieuwe seizoen. Alle klussen gedaan en staat u in de rij om de komende dagen weer het water in te gaan. Of wellicht ligt uw schip al weer in het water. Afgelopen weekend maakten wij een rondje langs enkele jachthavens en overal gonzde het van de activiteiten.

Het voorjaar is ook een mooi moment om de duurzaamheid van uw schip eens tegen het licht te nemen. Naar onze mening is elk jacht duurzaam, want schepen gaan immers lang mee en kennen tijdens hun leven vaak meerdere eigenaren. Eigenaren die vaak weer zo hun eigen aanpassingen doen. In het boek Duurzaam varen vindt u inspiratie om aanpassingen te doen die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar die ook helpen om energie te sparen en die u uiteindelijk ook geld kunnen besparen. En hoewel toegespitst op een zeiljacht biedt het boek zeker ook voor de motorbootvaarder voldoende inspiratie om eens met een andere bril naar uw schip en de kluslijst te kijken. Gaat u ook het komende seizoen duurzaam te gemoed.


Watersport Weken in Friesland

Met het hijsen van de zeilen van een polyvalk heeft gedeputeerde Friso Douwstra in Leeuwarden maandag de aftrap gegeven voor de derde editie van de Open Watersport Weken. Van 5 april tot en met 18 mei 2025 vinden in heel Friesland diverse watersportactiviteiten plaats. De OpenWatersport Weken bieden een laagdrempelige kennismaking met watersport voor jong en oud. Bezoekers kunnen o.a. deelnemen aan clinics, demonstraties, open dagen, rondvaarten en proeflessen. Vorig jaar trok het evenement meer dan 22.500 bezoekers.


Waterkaarten kortingsactie

De populaire Waterkaarten app komt dit jaar met een grote update voor het vaarseizoen 2025. Na de succesvolle toevoeging van Frankrijk vorig jaar, kunnen de meer dan 115.000 gebruikers straks ook navigeren op de Deense wateren. Daarnaast is de app voorzien van handige nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om een thuishaven en kruissnelheid in te stellen, zodat routeplanning nog eenvoudiger en persoonlijker wordt. De nieuwe gebieden en nieuwe functies worden de komende weken uitgerold.

Wilt u straks ook van al die nieuwe functies gebruik maken en veilig navigeren op uw smartphone, tablet of Windows pc, dan kunt u nu een licentie voor één jaar kopen met maar liefst 20% korting. U kunt dan gelijk van de app gebruikmaken en krijgt straks automatisch alle nieuwe functies en gebieden.


Meer gas uit de Noordzee

De Nederlandse overheid wil een akkoord sluiten met olie- en gasbedrijven om meer gas uit de Noordzee te gaan winnen. Het gaat in totaal over zo'n 100 miljard kubieke meter gas dat zich nog onder het Nederlandse deel bevindt. Dat is te vergelijken met de totale hoeveelheid gas die Nederland in drie jaar gebruikt.

De NOS ging op bezoek op het platform van ONE-Dyas. Dat Nederlandse bedrijf is net begonnen met het winnen van aardgas boven de Waddeneilanden.


Nieuwe Marifoon-kaart Scheldegebied

De nieuwe editie van de Marifoon-sectoren kaart voor het Scheldegebied is weer verschenen. De geactualiseerde kaart biedt alle informatie voor veilig en vlot scheepvaartverkeer, waarmee zowel recreatievaart als beroepsvaart efficiënter kunnen communiceren op de Nederlandse en Belgische wateren. De kaart belicht niet alleen de verschillende communicatiesectoren, maar verduidelijkt ook de meldplicht.

De kaart is gratis te downloaden en beschikbaar in het Nederlands en Engels.




aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.