Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 17


Beeld: Vaarwijzer & ChatGPT

Marcom-A wijzigingen

In de afgelopen weken bespraken wij de veranderingen in de examens voor het Basiscertificaat Marifonie en Marcom-B. Deze week is het de beurt aan het examen voor Marcom-A, het Algemeen Certificaat voor maritieme radiocommunicatie. Dit certificaat is vereist voor schepen die wereldwijd opereren onder het GMDSS-systeem, inclusief het gebruik van satellietcommunicatie, en is met name van belang voor de zeevaart en commerciële scheepvaart.

De aanpassing van de exameneisen voor Marcom-A is inhoudelijk omvangrijker dan bij de andere certificaten. De structuur is aangepast, verouderde onderwerpen zijn geschrapt en nieuwe toetstermen toegevoegd. Daarmee sluit het examen beter aan bij de moderne praktijk aan boord van zeeschepen, inclusief het gebruik van nieuwe communicatietechnologieën en internationale regelgeving.

Het theorie-examen Marcom-A module VPT blijft bestaan uit 75 meerkeuzevragen, af te leggen in 90 minuten, met een cesuur van 70%. Nieuw is dat elke vraag voortaan 1 punt waard is – eerder waren sommige vragen meer punten waard. Ook blijft de verplichte Engelse taaltoets (module MA-ENG) bestaan, net als het praktijkexamen (MA-P). De inhoud van deze examens sluit vanaf 1 oktober 2025 beter aan op het operationele gebruik van radioapparatuur aan boord.

De nieuwe exameneisen bevatten een aantal belangrijke vernieuwingen en actualisaties:

  • VDES is toegevoegd naast AIS als automatisch communicatiesysteem.
  • Meer kennis vereist over frequentiebanden en propagatie, zoals MF, HF, VHF, UHF en SHF.
  • DSC-procedures zijn uitgebreider uitgewerkt, inclusief prioriteitsinstellingen, menustructuren, telecommands en foutherkenning.
  • Satellietcommunicatie via Recognised Maritime Satellite Services (RMSS) vervangt het oude Inmarsat A/B/C/F-systeem.
  • Toegevoegd zijn onderwerpen als:
    - Het reisklaar maken van een schip voor communicatie (zoals voorbereiding via NAVAREAS, RCC's en checklists).
    - Kostensystematiek en verrekeningscodes (bijvoorbeeld de AAIC-code).
  • Nieuwe en duidelijker gedefinieerde toetstermen over regelgeving (zoals SOLAS, het Radioreglement, Europese richtlijnen en de Telecommunicatiewet).
  • Minder nadruk op ouderwetse technieken zoals facsimile en Morse, die volledig zijn geschrapt.

Met deze wijzigingen wordt het examen Marcom-A praktischer, internationaler en actueler. Er ligt meer nadruk op operationele procedures en minder op achterhaalde technieken. De herschikking van toetstermen maakt de exameneisen overzichtelijker en beter toepasbaar in de praktijk. Voor opleiders betekent dit dat het lesmateriaal iets moet worden aangepast, maar de meeste thema's zijn herkenbaar en sluiten aan op wat al in de opleidingen voor zeevaart en beroepsvaart wordt behandeld. De huidige leermiddelen sluiten ook al goed aan op deze praktijk. En ook het Leerboek Marcom-A behandelt de nieuwe onderwerpen al.


Bouwmateriaal uit zeewater

Wetenschappers hebben met zeewater, elektriciteit en CO2 een bouwmateriaal kunnen maken dat niet alleen duurzaam is, maar ook nog eens CO2 uit de lucht haalt. Cement is waarschijnlijk de meest gebruikte bouwstof wereldwijd. In specie om stenen aan elkaar te plakken en in beton om de bouwwerken in allerlei soorten en maten te maken. Het heeft alleen één groot nadeel; de productie van cement en is zwaar belastend voor het milieu.

Wetenschappers hebben zich naar eigen zeggen nu laten inspireren door zeedieren. Net zoals koralen en schelpdieren hun beschermende huisjes maken uit mineralen in zeewater, zo hebben de onderzoekers een manier gevonden om met elektriciteit vergelijkbare materialen te 'kweken'. Het proces is eigenlijk verrassend eenvoudig. De onderzoekers steken elektroden in zeewater en laten er een zwakke elektrische stroom doorheen lopen. Door vervolgens CO2 door het water te bubbelen, ontstaat er een chemische reactie waarbij vaste mineralen worden gevormd. Deze mineralen lijken qua eigenschappen op zand, maar dan met een belangrijk voordeel: ze houden relatief grote hoeveelheden CO2 vast. Het eindresultaat is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden in beton, cement, pleisterwerk en zelfs verf. En het nieuwe materiaal kan meer dan de helft van zijn eigen gewicht aan CO2 opslaan. En dat verzwakt de sterkte van het beton of cement niet.

Als extraatje levert het proces ook nog waterstofgas op, een energiedrager die bij verbranding geen CO2 uitstoot en bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor transport. Het is op papier dus een win-win-win situatie.


Beeld: Vaarwinkel

Waddenkaarten 1811 en 1812 verschenen

De nieuwe edities voor 2025 van de Hydrografische kaartensets voor de Waddenzee 1811 en 1812 zijn verschenen en nu uit voorraad leverbaar. Weer helemaal bijgewerkt en vanaf nu hebben de BAZ voor dit gebied alleen nog betrekking op deze nieuwe edities.

Hydrografische kaart 1811 is voor het Westelijke deel van de Waddenzee; van Den Helder tot en met Terschelling. Hydrografische kaart 1812 omvat zeekaarten voor het Oostelijke deel van de Waddenzee van Ameland tot en met Rottumeroog en het Eems Dollard gebied. In de nieuwe 1812 is een nieuw inzetkaartje opgenomen voor het Gat van Schiermonnikoog.


Recreatiegeul Waal duidelijker gemarkeerd

Rijkswaterstaat brengt deze maand nieuwe betonning aan in de recreatiegeul op de Waal, onder meer bij Nijmegen, de Bizonbaai en St. Andries. De nieuwe markering is bedoeld om de vaargeul voor recreatievaart beter zichtbaar te maken en eenduidig aan te geven. Er is besloten om ten behoeve van de veilige vaart bijzondere vaarwegmarkering uit te leggen op een diepte van minimaal 2,00 meter. Als de waterstand van 2,00 meter niet meer gegarandeerd kan worden, volgt een bericht aan de scheepvaart. En als de waterstand van minstens 1,50 meter niet meer gegarandeerd kan worden, wordt de recreatiegeul opgenomen.

Op drukke rivieren zoals de Waal bestaan op sommige plekken aparte recreatiegeulen – ook wel 'fietspaden' genoemd. Pleziervaart en beroepsvaart blijven zo uit elkaars vaarwater. De nieuwe betonning wordt jaarlijks in april uitgelegd en in oktober weer opgenomen.


Verbreding Sluis Kornwerderzand

In de Voorjaarsnota is 375 miljoen euro gereserveerd voor de verbreding van Sluis Kornwerderzand. Hoewel het formele besluit nog moet worden bevestigd, lijkt hiermee een belangrijke stap gezet richting realisatie van dit langverwachte project. Voor de maritieme maakindustrie is dit van grote waarde. De huidige sluis bij Kornwerderzand is te smal voor veel moderne schepen. De verbreding maakt de toegang via de Afsluitdijk geschikt voor grotere zeegaande schepen. Daarmee ontstaat nieuw perspectief voor de scheepsbouw en maritieme bedrijvigheid in het IJsselmeergebied.


Beeld: Port of Rotterdam

Staande Mastroute gestremd

Eerder schreven wij al over de verschillende stremmingen waarmee de staande mastroute te maken heeft. De passage door de Randstad is het grootste probleem op dit moment. De route via Amsterdam en langs Schiphol is langdurig gestremd en ook het alternatief via Haarlem heeft te maken met een hardnekkige storing en dus blokkade. Rijkswaterstaat werkt wel aan mogelijke oplossingen, maar op dit moment zijn deze er nog niet. Voor de scheepvaart van Noord naar Zuid en omgekeerd rest er niets anders dan de mast aan dek leggen of langs de kust over de Noordzee.

Langs de route zijn er voldoende havens met kranen waar de mast er afgehaald kan worden en weer teruggeplaatst. Maar houdt u er rekening mee dat deze havens nu ook nog druk zijn met de klanten die uit de winterstalling komen of klussen die voor het seizoen klaar moeten zijn. In de Waterkaarten App vindt u welke faciliteiten havens en werven langs de route hebben en hun contactgegevens.

Voor wie over zee wil kan dat een behoorlijke bron van stress zijn. Niet iedereen heeft even veel ervaring op zee en op getijdenwater. En ook het passeren van de Maasmonding bij Rotterdam en de drukke scheepvaart daar baart velen zorgen. Zorg in ieder geval dat u de actuele en bijgewerkte kaarten aan boord heeft. Voor de Noordzeekust zijn de Hydrografische kaartenset 1801, Imray Atlas 2120 of van NV Verlag Kaartenatlas NL1 de juiste keuze. De laatste twee zijn net nieuw verschenen en helemaal bij. Kaart 1801 moet u zelf met de BAZ bijwerken. Naast de actuele zeekaart is de HP33 Getijdenatlas aan te raden. Of als alternatief de Stroomschuifkaart Noordzee. Informatie die ook in de gratis digitale versie voor Windows van de HP33 is terug te vinden.

Op de website van het Havenbedrijf Rotterdam is een praktische folder te vinden over het veilig passeren van de Maasmond. Wij raden een ieder aan om in de havens voor vertrek op de kade met andere schippers af te spreken om te proberen gezamenlijk op te trekken en elkaar onderweg in de gaten te houden. Spreek dan een vrij marifoonkanaal af (*) en wissel telefoonnummers uit, zodat u makkelijk met elkaar kunt communiceren. In het verleden toen de route door de Randstad ook langdurig gestremd was werden er convooivaarten over de Noordzee georganiseerd. Daarvan is ons op dit moment niets bekend, maar het snelste heeft u contact op de passantensteiger van de diverse havens aan de kust. Wij weten zeker dat de verkeersleiding bij de Maasmond blij is als een groepje jachten onderling afspraken maakt wie de communicatie doet en zij helpen u graag veilig naar de andere kant.

Wie via het Slijkgat bij Stellendam gaat; houdt u rekening met de wisselende diepgang en verzandingen. Er is geen uitkijk meer vanaf de vuurtoren van Ouddorp.

En als u toch al van plan was een AIS Transponder te installeren; dan is dit wellicht de reden om u nu over de streep te trekken. Smartmarine heeft een paar leuke aanbiedingen

(*) Natuurlijk luistert u uit op het kanaal van de verkeersleiding, maar u kunt bijvoorbeeld afspreken om elk half uur even op een bepaald kanaal onderling contact te hebben.


Reorganisatie bij Webasto

Webasto, leverancier van onder meer verwarmingssystemen voor de pleziervaart en auto-industrie, heeft aangekondigd dat het tegen eind 2025 circa 650 banen in Duitsland schrapt. De maatregel maakt deel uit van een bredere reorganisatie om het bedrijf efficiënter en toekomstbestendiger te maken. Het gaat vooral om functies in de administratie en bij de ontwikkeling.

Er wordt in de aankondiging niet ingegaan op de achterliggende oorzaken van de reorganisatie. Bekend is dat Webasto te lijden heeft onder de aanhoudende malaise in de Europese auto-industrie. Daarnaast worden goedkopere verwarmingssystemen, ook voor de pleziervaart, steeds vaker via Chinese webwinkels aangeboden – vaak voor een fractie van de prijs. Maar deze producten zijn doorgaans van twijfelachtige kwaliteit, missen CE-keurmerken, en worden geleverd zonder professionele installatie of ondersteuning. Een betrouwbare en veilige installatie aan boord is naar onze mening essentieel. Een verkeerd gemonteerde of ondeugdelijke verwarming kan brand veroorzaken of leiden tot de vorming van het levensgevaarlijke koolmonoxide.


Nieuwe vaargeul bij Moerdijk

Maar niet toegankelijk voor de recreatievaart. Een deel van de westelijke doorvaart van het Zuid-Hollandsch Diep (ZHD) is tijdelijk gedeeltelijk opengesteld voor bestemmingsverkeer richting haven Moerdijk. De nieuwe vaargeul is uitsluitend bedoeld voor scheepvaart met bestemming haven Moerdijk. Recreatievaart en ander niet-bestemmingsverkeer mogen geen gebruikmaken van deze aftakking van de hoofdvaargeul.


Superjacht Bayesian wordt geborgen

Het superjacht Bayesian, dat op 19 augustus 2024 zonk voor de kust van Sicilië, wordt naar verwachting eind mei geborgen. Bij het zinken kwamen destijds zeven opvarenden om het leven, onder wie de eigenaar en zijn dochter. Het jacht had 22 mensen aan boord. De bergingsoperatie start waarschijnlijk op 26 april. Het Britse Marine Accident Investigation Branch (MAIB) doet onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van het ongeval; een voorlopig rapport wordt over enkele weken verwacht.

De Nederlandse bergingsbedrijven Smit en Hebo krijgen mogelijk een rol bij de berging.


Waterkaarten App; 20% korting

Ook dit jaar is er weer de traditionele April-actie van de Waterkaarten App: 20% korting op een jaartegoed voor de app. De actie loopt tot eind april en gaat dus de laatste week in. Uw nieuwe tegoed wordt toegevoegd aan uw bestaande tegoed. Dus ook als u nog niet hoeft te verlengen, kunt u nu uw voordeel doem.


Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 16


Beeld: Vaarwijzer

Wijzigingen examens GMDSS

Vorige week schreven wij over de aankomende wijzigingen in het examen voor het Basiscertificaat Marifonie. Zoals toen al aangegeven, maakt dit certificaat ook onderdeel uit van het examen voor Marcom-B, dat bestaat uit twee onderdelen: het Basiscertificaat Marifonie en de Module GMDSS-B. Deze week gaan we in op de veranderingen voor de Module GMDSS-B.

Deze module bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Het theorie-examen wordt per 1 oktober 2025 op een aantal punten aangepast. Zo stijgt het aantal vragen van 25 naar 30. Elke vraag telt voortaan voor 1 punt. De examentijd blijft 45 minuten en de slaaggrens blijft 70% (dus minimaal 21 punten). Het aantal vragen over taalvaardigheid in het Engels neemt af van 8 naar 5. Daarmee verschuift de nadruk nog meer naar de operationele en technische kennis van het GMDSS-systeem. Het praktijkexamen blijft in opzet ongewijzigd.

De nieuwe exameneisen zijn, net als bij het basiscertificaat, inhoudelijk meer uitgebreid en sluiten beter aan op de praktijk en de internationale regelgeving. Veel onderwerpen zijn herschikt en opnieuw gestructureerd, zodat de opbouw logischer is en beter aansluit bij de eisen van het internationale GMDSS-systeem. Nieuwe onderwerpen zijn onder andere:

  • Aandacht voor VDES naast AIS bij automatische communicatie.
  • Meer kennis over frequentiebanden, propagatie en het gebruik van MF-, HF-, VHF-, en UHF-frequenties.
  • Meer detail over DSC, zoals noodoproepen, groepsoproepen en geografische oproepen.
  • Uitgebreidere kennis over apparatuur als NAVTEX, EPIRB, SART en GMDSS-portofoons.
  • Toevoeging van nieuwe onderwerpen zoals routinecommunicatie, het reisklaar maken van het schip voor communicatie (NAVAREAS, RCC's), en kosten van verkeer (AAIC-code).

Een aantal oudere toetstermen is hernoemd of vervallen, zoals specifieke gespreksprocedures of onderdelen die inmiddels verouderd zijn. Ook is de toetsterm over taalvaardigheid aangepast en beperkt tot wat nodig is voor goede veiligheidscommunicatie, zoals het fonetisch alfabet en standaardzinnen. Al met al wordt het examen dus moderner en meer gericht op de praktijk.

Voor opleiders en cursisten betekent dit vooral een uitbreiding en herschikking van bestaande onderwerpen. De meeste onderdelen zijn herkenbaar en worden al behandeld in de gangbare cursusboeken. Die bevatten vrijwel allemaal de leerstof voor het basiscertificaat én de stof voor de Module GMDSS-B. Voor opleiders betekent dit vooral een herschikking en uitbreiding van bestaande thema's – geen compleet nieuwe inhoud. Wel is het goed om meer stil te staan bij de de bediening van de apparatuur en de operationele procedures binnen het GMDSS-systeem. 

Voor wie het basiscertificaat marifonie al heeft en straks ook Marcom-B wil halen, is het Leerboek Marcom-B GMDSS een aanrader. Dit boek wordt ook gebruikt voor de beroepsopleidingen op de zeevaartscholen en is meer uitgebreid dan de boeken die meer op de pleziervaart zijn gericht. 

Volgende week sluiten we deze reeks af met de wijzigingen in het examen voor Marcom-A, het algemeen certificaat voor maritieme radiocommunicatie.


Reisvergunning nodig voor Engeland

Vanaf dit jaar hebben alle bezoekers van het Verenigd Koninkrijk, die geen visum nodig hebben wel een elektronische reisvergunning nodig; een Electronic Travel Authorisation (ETA). Dat geldt ook voor bezoekers die met een eigen schip aankomen. Voor alle Engelandvaarders is het dus belangrijk om rekening te houden met deze nieuwe Britse douanevoorwaarden. Zonder ETA kunt u het land niet in, dus zorg dat u deze uiterlijk drie dagen voor vertrek aanvraagt.

Meer informatie is te vinden op de officiële website; klik hier .... Sinds deze nieuwe regels actief zijn, zijn er verschillende commerciële aanbieders opgestaan, die aanbieden voor u een ETA te regelen. Ons advies is om zelf de aanvraag te doen via het officiële kanaal. De commerciële aanbieders vragen onterecht en onnodig veel geld. Een ETA via het officiële kanaal kost £ 16,-.


Langs de mooiste vaarplekjes

Voor de mooiste ankerplekken, havens en steigers hoeft u niet ver te reizen. De mooiste plekjes blijken vaak dicht bij huis te liggen. Het prachtige boek De 75 mooiste vaarplekjes brengt de mooiste havens, sluizen, ankerplekken en steigers in kaart. Geïllustreerd met mooie foto's en belangrijke informatie, zoals de gps-coördinaten, waterdieptes en vaarroutes er naar toe. Van ochtendmist tot zonsondergang: geniet mee met al het prachtigs dat Nederland vanaf het water te bieden heeft. Dit boek is perfect voor iedereen die van het Nederlandse vaarwater wil genieten./p>

Het boek met de mooiste vaarplekjes van Nederland is een mooie aanvulling op het boek met 35 toertochten voor motorboot en sloep. De meest complete vaarroutegids voor de binnenwateren van Nederland en België. Op overzichtelijke wijze beschrijft Frank Koorneef vijfendertig bijzondere vaartochten door Nederland en België. Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips onderscheidt dit boek zich in het gebruiksgemak. De vaartochten zijn geschikt voor dagtochten en meerdaagse tochten van variabele lengte. Toertochten voor motorboot en sloep bestrijkt zowel Nederlandse als Belgische vaargebieden. De handig gekozen knooppunten zorgen ervoor dat routes eenvoudig gecombineerd kunnen worden.


Expeditiejacht geweerd uit Amsterdam

De nieuwe normen op de Amsterdamse binnenwateren gelden voor iedereen. Dus ook voor superjachten. Het 44 meter lange expeditiejacht Maverick, eigendom van de Duitse miljardair Tom Schröder, werd onlangs vriendelijk doch resoluut doorverwezen bij een poging aan te meren bij het Scheepvaartmuseum.

Het jacht is inmiddels weer onderweg naar ruigere oorden.


Nieuweschansbrug beweegbaar

Rijkswaterstaat wil de brug over de Westerwoldse Aa bij Nieuweschans vervangen door een vaste brug. Het is een staande mastroute van stad en provincie Groningen naar de Dollard en de Eems. Er is veel verzet. De werkgroep Noorderschippers van de LVBHB verzet zich samen met het Watersportverbond en tal van andere Nederlandse en Duitse organisaties van watergebruikers. Ook de provincie Groningen is sterk tegen een vaste brug.


Ruimte voor maritieme industrie

De Tweede Kamer heeft op 3 april 2025 de motie van Boomsma c.s. aangenomen die oproept tot het juridisch borgen van ruimte voor kadegebonden bedrijven en bedrijven met een hoge milieucategorie in de komende Nota Ruimte. De maritieme maakindustrie wordt hierin expliciet genoemd als sector van strategisch belang. Met deze motie wordt erkend dat maritieme en offshore bedrijven, vaak afhankelijk van watergebonden locaties en specifieke infrastructuur, onder druk staan door ruimtelijke transformaties.


Beeld: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat vernieuwt hoogteschalen

Rijkswaterstaat is gestart met de vernieuwing van hoogteschalen bij alle rijksbruggen over de hoofdvaarwegen van Gorinchem tot Hoek van Holland. De huidige schalen zijn veelal slecht leesbaar, incompleet of geheel verdwenen. De vernieuwing wordt meteen benut om invulling te geven aan Richtlijnen Vaarwegen om de werkelijke doorvaarthoogte, inclusief schrikhoogte, ten opzichte van de waterstand, correct weer te geven. De vernieuwde bebording is gericht op het verbeteren van de veiligheid en toegankelijkheid van de vaarwegen.


Christiaen Huygens terug naar Den Helder

Afgelopen 27 maart was een bijzondere dag voor het Nationaal Reddingmuseum: de officiële onthulling van de motorvlet Christiaen Huygens. Vijftig jaar na de tragische ramp waarbij deze reddingboot verging tijdens de reddingsactie van de Hasco III, keert zij terug naar Den Helder. Vanaf vandaag is de Christiaen Huygens te bewonderen in het museum, als eerbetoon aan de moed en opoffering van de redders.

Op 27 maart 1975 sloeg het noodlot toe: de Christiaen Huygens verging tijdens een reddingsactie, waarbij twee dappere redders het leven lieten. Deze tragische gebeurtenis heeft een blijvende indruk achtergelaten op de gemeenschap en het reddingwezen in Nederland. Het Nationaal Reddingmuseum heeft zich ingezet om dit aangrijpende verhaal te behouden en met het publiek te delen.




aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.